CRI Club

66e826cc280f44b2ac82f4a5beadb7da 286a2a1239ea41d1b5053bfd7251ec1a def5e23e0e26496bbdd55ce71721a586

http://romanian.cri.cn/221/2013/11/15/1s143194_2.htm

Bună seara, stimaţi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei! La microfon, Xiao Zhigang.

La sfârşitul lunii octombrie 2013, am avut aici la Beijing o întâlnire cu domnul Vicenţiu Gheorghe, preşedintele Clubului ascultătorilor români ai RCI, un mai vechi prieten al nostru. În minutele următoare, vă invit să ascultaţi interviul realizat cu Vicenţiu Gheorghe, în studio-ul nostru! Dată fiind durata limitată a emisiunii, vom difuza acest material în două ediţii.

Xiao: Bună ziua, domnule Gheorghe Vicenţiu! Mă bucur să vă revăd, aici, în China!

Vicenţiu: Bună ziua ,şi pentru mine este o mare plăcere şi bucurie să vă reîntâlnesc şi să întâlnesc toată redaţia Radio China Internaţional, redacţia în limba română.

Xiao: Suntem prieteni vechi, radioul are însă şi ascultători noi. De aceea, pentru început aş dori să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră şi despre clubul ascultătorilor pe care îl conduceţi?

Vicenţiu: Da, am absolvit UTM Bucureşti şi ascult Radio China Internaţional din 1991, când l-am recepţionat din întâmplare. Pe atunci eram în vacanţă de vară, eram încă elev, abia terminasem şcoala gimnazială şi mă pregăteam pentru liceu, învăţam şi într-un moment de relaxare ascultam radioul, aşa am descoperit Radio China Internaţional. Din acel moment am rămas un ascultător fidel. În 1993 am câştigat primul premiu pe tema cunoştinţelor despre Hainan, iar în 1994 despre Tibet. În anul 2008 am avut plăcerea şi onoarea să obţin premiul special la concursul „Suntem împreună de 40 de ani”. Clubul Ascultătorilor Radio China Internaţional în limba română a fost creat la începutul anului 2010. Tot atunci au fost înfiinţate un website şi un blog al acestuia. Avem cam patru ani de activitate şi în acest timp clubul a organizat foarte multe activităţi printre care audierea zilnică a emisiunilor Radio China Internaţional. Am avut plăcerea să avem interviuri şi să trimitem articole la Radio China Internaţional, am organizat evenimente pe Facebook, am participat la concursuri, de altfel mulţi membri ai noştri s-au numărat în fiecare an printre câştigătorii concursurilor organizate de radio, fie premiul unu, fie doi, fie premiul trei… nu contează, dar sunt mereu prezenţi şi câştigăm premii, ceea ce este îmbucurător. De asemenea, avem reuniuni informale cât putem de des, în special la Casa Româno-Chineză, căreia îi mulţumim pentru găzduire.Membrii clubului au devenit şi membrii acestei organizaţii care este cea mai mare din România pe relaţia cu China şi am organizat şi alte activităţi cum ar fi excursii, de exemplu vizitarea celei mai importante expoziţii de până acum din România – „Comorile Chinei”, promovarea Radio China Internaţional, prin pancarte, reviste, materiale şi tricouri.

S-au efectuat solicitări şi s-au trimis memorii la autorităţile locale şi guvernamentale, pe diferite teme de dezvoltare a relaţiilor româno-chineze. Clubul se adresează atât ascultătorilor din România, Republica Moldova dar şi tuturor românilor care locuiesc în orice altă ţară a lumii. Acum clubul are patru pagini pe Facebook, două website-uri, o pagină pe website-ul Radio China Internaţional în limba română, un blog şi multe alte conturi pe reţele sociale, inclusiv Twitter şi YouTube. În 2011, clubul a avut onoarea şi plăcerea să primească un mesaj de la ministrul de externe din aceea perioadă, domnul Teodor Baconschi, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la fondarea Radio China Internaţional, iar în 2013 la aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea secţiei române a Radio China Internaţional de la domnul prim-ministru Victor Ponta şi de asemenea de la eurodeputatul Victor Boştinaru.

Xiao: Da. În anul 2008, aţi primit un premiu special din partea Radio China Internaţional, o vizită la Beijing. Acum sunteţi din nou în China. De această data, cu ce ocazie?

Vicenţiu: Sunt onorat şi fericit că sunt primul român care vizitează China pentru a doua oară la invitaţia Radio China Internaţional. De această dată sunt în calitate de preşedinte al unuia dintre cele mai bune cluburi ale RCI din lume şi am fost invitat pentru decernarea premiului, am petrecut o săptămână la Beijing alături de preşedinţii cluburilor din Brazilia, Argentina, Maroc, Bulgaria, India şi Bangladesh. Încă o dată clubul nostru este onorat de această distincţie şi doreşte să mulţumească RCI şi guvernului chinez pentru acest premiu foarte, foarte important pentru noi, care ne dă imboldul de a face şi mai mult şi de a fi şi mai buni.

Xiao: Cum regăsiţi capitala Chinei după patru ani?

Vicenţiu: Beijingul era foarte bine dezvoltat şi întreţinut, şi în anul 2008 când am efectuat prima vizită, doar fuseseră Jocurile Olimpice de la Beijing puţin mai devreme, şi care au fost cele mai bune din istorie. Acum infrastructura este şi mai bună. Sunt foarte multe clădiri noi şi impunătoare, mult mai multe, mai multe căi de comunicaţie, totul este fantastic. Aeroportul era foarte bun şi foarte mare şi modern şi în 2008 când am venit în prima vizită, dar acum este mult, mult mai extins. De exemplu, doar pentru a ieşi din aeroport, am mers câteva staţii cu metroul. Noaptea oraşul este feeric, scaldat în lumină, cu foarte multe reclame multicolore, până spre înaltul cerului pe unele clădiri care parcă ating norii. De asemenea am constat o uriaşă creştere a nivelului de trai, reflectat prin veselia de pe feţele tuturor chinezilor pe care îi vezi, vorbesc, gesticulează, râd, se simt bine, se vede că sunt fericiţi.

Stimaţi prieteni, aţi ascultat prima parte a interviului cu Vicenţiu Gheorghe, preşedintele Clubului ascultătorilor RCI în limba română din lume, realizat în timpul vizitei sale la Beijing la sfârşitul lunii octombrie. Vă invit să ascultaţi partea a doua a acestui interviu săptămâna viitoare. Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă doreşte un week-end plăcut de la Beijing! La revedere!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: