CRI Club

 

04.01.2013

 

http://romanian.cri.cn/221/2013/01/04/1s132890.htm

 

Bună seara, stimaţi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei. La microfon, Xiao Zhigang. Iată, că am ajuns să ne auzim, cu bine, în prima săptămână a anului 2013. “Un început bun înseamnă jumătate din muncă” – spune un proverb chinezesc. În numele redacţiei în limba română a Radio China Internaţional, vă doresc să aveţi cu toţii un astfel de început de an, în viaţă, la studii sau la muncă şi în toate domeniile.

În ultimele zile, am primit foarte multe mesaje din partea ascultătorilor noştri, cu prilejul Anului Nou. Pe parcursul rubricii de azi, o să vă citesc fragmente din acestea. Însă mai întâi voi începe cu mesajul transmis ascultătorilor noştri, în ajunul Anului Nou 2013, de către directorul Radio China Internaţional, Wang Gengnian:

“Dragi ascultători, spectatori şi prieteni internauţi,

Anul Nou 2013 bate la uşă. În acest moment minunat de la cumpăna dintre ani, aş dori ca în numele Radio China Internaţional şi al meu personal, să vă adresez salutări şi urări sincere de Anul Nou. Vă urez sănătate, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor.

Cu puţin timp în urmă, am relatat, în 61 de limbi, lucrările celui de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez, care reprezintă un mare eveniment în procesul de modernizare a Chinei şi în viaţa poporului chinez. Congresul ne-a arătat viitoarea direcţie şi ne-a întărit încrederea în dezvoltare. În lumea de astăzi, încrederea devine deosebit de preţioasă. În condiţiile crizei financiare, a crizei datoriilor, numai prin menţinerea încrederii putem descoperi lumina relansării economiei. După ravagiile nemiloase ale cutremurelor şi uraganelor, numai prin menţinerea încrederii, putem reconstrui vatra din ruine. În situaţia regională încordată, cauzată de gândirea specifică războiului rece şi hegemonismului, tot prin menţinerea încrederii, putem salvgarda pacea mondială. Menţinându-ne încrederea, putem vedea că anul 2012 nu este sfârşitul lumii, ci punctul de plecare spre un viitor mai bun.

Răspândirea încrederii, promovarea cooperării şi consolidarea prieteniei au constituit subiectele principale ale activităţilor Radio China Internaţional în anul 2012, aspecte în care noi am depus eforturi. În 2012, eforturile noastre au fost concentrate pe construcţia menită să ridice capacitatea de transmisie internaţională. Am transformat cu mari eforturi conceptul de comunicare şi mecanismul de lucru, am dezvoltat mass-media şi am ridicat nivelul serviciilor. Eforturile noastre au fost îndreptate în promovarea dezvoltării în străinătate. Înfiinţarea de mijloace de informare “acasă” la ascultătorii noştri nu ne-a adus doar mai aproape geografic de prieteni, dar ne-a ajutat să realizăm emisiuni care să corespundă şi mai mult cerinţelor ascultătorilor din punctul de vedere al conţinutului, formei şi stilului. Eforturile noastre au fost îconcentrate în dezvoltarea mijloacelor de informare moderne şi diversificate, încercând să oferim, într-un mod cât mai convenabil, servicii de informare de calitate prietenilor noştri. Desigur, eforturile noastre au mai fost îndreptate şi în îmbunătăţirea emisiunilor, în studiul tot mai profesional al audienţei şi în răspunsurile detaliate oferite întrebărilor lansate de audienţă.

Dragi prieteni, comunicarea promovează înţelegerea, informaţiile crează valoarea. În epoca noastră, globalizarea a transformat lumea într-un “sat global”. Lumea devine mai mică, dar nu este plană. Decalajul între nivelurile de dezvoltare ale diferitelor ţări şi regiuni rămâne mare. Istoria nu se va solidifica. Modelul hegemonismului unipolar va ceda locul opţiunilor diversificate pe baza diferitelor situaţii specifice ale ţărilor. Suntem convinşi că diferenţele nu trebuie să fie motiv de conflicte, dar opunerea este un posibil rezultat al prejudecăţilor. De aceea, nutrim un permanent entuziasm în faţa comunicării internaţionale de care ne ocupăm şi sutem conştienţi de marea noastră responsabilitate.

Radio China Internaţional este gata să depună, în continuare, eforturi neobosite pentru promovarea înţelegerii şi prieteniei între poporul chinez şi alte popoare ale lumii.

Doresc să trăiască prietenia noastră! Doresc o viaţă frumoasă în anul 2013 fiecărui prieten şi fiecărui om de pe mapamond. Vă mulţumesc!”

Stimaţi ascultători, acesta a fost mesajul de Anul Nou al directorului Radio China Internaţional, Wang Gengnian, pentru ascultătorii şi prietenii noştri de peste hotare. În continuare, vă invit să ascultaţi urările transmise de sărbători, de prietenii noştri dragi din România şi Republica Moldova.

Domnul Gheorghe Vicenţiu, preşedintele clubului ascultătorilor RCI din Piteşti, a lăsat câteva urări frumoaste pe pagina website-ului nostru:

Stimată redacţie, dragi prieteni!

Cu ocazia sărbătorilor şi a Noului An 2013, vă doresc din partea mea, a familiei şi a membrilor clubului ascultătorilor să aveţi linişte şi prosperitate, un An Nou plin de bucurii şi realizări atât dvs., cât şi familiilor dvs., întregii redacţii în limba

română a Radio China Internaţional! Sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou să vă aducă tot ce-i mai bun pe lume, multă iubire, fericire şi prosperitate!

Moş Crăciun bate la uşă, scoate mâna din mănuşă şi vă dă din palma lui darurile cerului, lângă brad şi lângă foc să vă umple de noroc!

În noaptea sfântă de Crăciun, lasă deoparte grijile şi supărările. Deschide-ţi inima şi primeşte un strop din binecuvântarea care se revarsă peste lume în această noapte!

Crăciun cât mai luminos, vis de iarnă călduros, linişte lângă cei dragi, veste bună dinspre magi!

Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă bucuria Crăciunului prin speranţă, spiritul Crăciunului prin pace, emoţia Crăciunului prin dragoste. Fie ca aroma de brad, portocala, colindele, cozonacul cald şi mirosul de iarnă să vă umple inimile de bucurie şi sufletele de linişte. Crăciun Fericit!

Frumuseţea sărbătorilor de iarnă să vă găsească în case alături de cei dragi. Această sărbătoare să vă aducă multă sănătate, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor.

Sărbători fericite cu bucurii şi împliniri alături de cei dragi! Să vă găsească Moşul cu masa bogată şi sufletul curat!

Să vină Crăciunul şi toţi clopoţeii din brad să-ţi cânte colindul magic care să poarte cu el încrederea, puterea, speranţa, de care ai atâta nevoie! La mulţi ani!

Fie ca sărbătorile de anul acesta să vă umple sufletul de bucurie, încredere, speranţă şi iubire. Iar Moşul să vă aducă cele mai dorite şi neaşteptate cadouri vouă şi celor apropiaţi.

Frumuseţea iernii, cu dulcele ecou al colindelor şi cu imaginea celor dragi în suflet să vă aducă împlinire, iubire şi fericire.

Sărbători fericite!

LA MULŢI ANI!

Un alt prieten vechi al nostru, domnul Marian Dumitru, ne-a trimis un email, adresându-ne calde felicitări:

Dragii mei prieteni,

Urez tuturor membrilor Secţiei române a RCI, un an 2013 plin de satisfacţii, cu sănătate multă şi noroc.

Bucuriile cele mai aşteptate să vă umple inima, iar proiectele cele mai îndrăzneţe să le realizaţi chiar în anul 2013.

Aceleaşi gânduri alese le transmit Conducerii şi întregului personal al prestigiosului post Radio China Internaţional.

La mulţi ani!

Cu toată preţuirea mea,

Marian Dumitru – Bucureşti – ROMANIA

Domnul Ionel Stanciu ne scrie aşa:

Cu ocazia noului an adresez colectivului postului Radio China Internaţional, sănătate, zile senine şi un an plin de împliniri şi succese, emisiuni cât mai interesante şi o audienţă cât mai largă.

În anul 2013 sperăm într-o colaborare cât mai fructuoasă cu Administraţia Locală din Cugir în vederea demarării acţiunii de înfrăţire a oraşului Cugir cu un oraş din R.P.Chineză.

Ionel Stanciu

Preşedinte Asociaţia România-China

Localitatea Cugir

Şi mesajele ar putea curge, în continuare, însă timpul alocat emisiunii se încheie aici. Aşa că, dragi prieteni, vă mulţumesc în numele redacţiei în limba română pentru toate urările transmise şi sperăm că o să ne sprijiniţi şi în 2013, aşa cum aţi făcut-o şi până acum. Aici punem punct ediţiei din această săptămână a rubricii Poşta Redacţiei Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă doreşte un week-end plăcut! La revedere!

 

21.12.2012

 

Radio China International va doreste Craciun Fericit si un an nou 2013 plin de bucurii si realizari! Aceleasi urari si din partea Clubului ascultatorilor RCI!

10.12.2012

 

Pentru toti prietenii care au solicitat punem inca odata la download cele mai bune 

cursuri gratuite de limba chineza realizate de Radio China International si Institutul

Confucius .Accesati linkul temporar http://dl.transfer.ro/chineza_de_zi_cu_zi-transfer_ro-10dec-2aab02.rar si dezarhivati.Succes!

16.11.2012

Păreri ale ascultătorilor privind cel de-al 18-lea Congres al PCC (I)

http://romanian.cri.cn/221/2012/11/16/1s131733.htm

Bună seara, stimaţi ascultători. Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii “Poşta redacţiei”. La microfon, Xiao Zhigang.

Luna aceasta a avut loc, la Beijing, cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Peste 2000 de reprezentanţi aleşi de cei peste 82 de milioane de membri ai PCC s-au adunat în capitală pentru alegerea noii conduceri a partidului. La invitaţia secţiei de limba română a Radio China Internaţional, mulţi prieteni din România şi Republica Moldova au urmărit cu atenţie reportajele realizate şi difuzate pe tema lucrărilor acestui Congres. În cele ce urmează vă vom prezenta o parte dintre opiniile ascultătorilor cu privire la acest eveniment extrem de important.

Virgil Moldovan

Congresul al 18-lea al PCC este un eveniment de mare importanţă pentru poporul prieten chinez, având şi un ecou mondial, pe măsură. China este ţara care prin politica de reformă şi deschidere către exterior a reuşit să facă schimbări uriaşe, în favoarea poporului chinez de 1,3 miliarde. Realizările obţinute de ţara prietenă se datorează conducerii înţelepte de către PCC. Actualul Congres al PCC confirmă aceste aprecieri, fiind în acelaşi timp o etapă superioară în dezvoltarea ţării prietene, prin hotărârile care vor fi luate şi pe care le urmărim cu mare interes noi toţi prietenii clujeni şi nu numai, ai R.P. Chineze. Realizările ţării prietene s-au impus prin politica sa economică, culturală, socială, externă, oferind un bun exemplu de urmat şi de alte ţări inclusiv România. China a devenit, în 2010, a doua mare putere economică a lumii iar într-un viitor apropiat va ocupa locul întâi, chiar în condiţiile financiare globale actuale. China joacă un rol din ce în ce mai mare pe scena economică a lumii, aceasta datorită aprofundării reformelor sale. Suntem siguri că actualul Congres va impulsiona relaţiile cu România. Credem că o modalitate în acest sens o vor constitui vizitele reciproce, la toate nivelurile, între cele două ţări. În acest sens la nivelul judeţului Cluj şi cu sprijinul nostru, recent, au avut loc două schimburi de delegaţii cu Provincia înfrăţită Shandong, care pe lângă reanimarea relaţiilor prieteneşti s-au soldat şi cu efecte economice, favorabile celor două părţi. În viitor, acestea vor continua şi sperăm să aibă loc şi vizite turistice reciproce. Urăm deplin succes Congresului 18 al PCC din partea Clubului din Cluj al Ascultătorilor RCI

Vicentiu Gheorghe

În cadrul Congresului al 18-lea de anul acesta PCC va alege o nouă conducere şi va discuta problemele partidului şi statului pentru urmatorii cinci ani. Probabil congresul va lua în discuţie reforma structurii politice, adaptarea modului de dezvoltare economică la noile realităţi mondiale, deja fiind luate numeroase măsuri foarte bune, cum a fost giganticul plan de investiţii aplicat după declanşarea crizei financiare mondiale, ceea ce a permis Chinei să nu fie afectată şi să-şi continue creşterea economică, s-au luat de asemenea măsuri privind creşterea consumului intern şi măsuri pentru sprijinirea exportului pentru a nu scădea în contexul actual, de micşorare a cererii externe. Cred că în acest contex China poate contribui la stimularea economiei pe plan internaţional, la pacea mondială, la creşterea cooperării cu diverse state în condiţii reciproc avantajoase. China trebuie să-şi asume o răspundere mai mare pe plan mondial şi să participe activ la rezolvarea problemei datoriilor suverane a ţărilor europene, a problemelor schimbărilor climatice la nivel planetar, problema securităţii şi neproliferării nucleare. Sper că toate problemele enunţate mai sus cât şi altele vor intra în discuţia Congresului PCC şi îşi vor găsi o rezolvare înţeleaptă pusă în practică prin măsuri eficiente. Înţelepciunea măsurilor luate de congresele PCC a fost deja confirmată de-a lungul timpului, mentinând ţara pe calea dezvoltării continue şi susţinute chiar şi în perioade grele pe plan mondial şi prin rezultatele deosebite de politica externă.

Nicolae Vasilcovschi

Aştept cu interes dezbaterile din cadrul celui de-al 18-a Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez. Am observat că în ultimii ani China a înregistrat o creştere economică susţinută şi se prezintă ca unul dintre cei mai importanţi actori pe plan global. Deschiderea celui de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez va fi urmărită cu interes atât din Europa, cât şi din America şi întreaga Asie. Marea Sală a Poporului din Beijing va reprezenta locul de desfăşurare a unuia dintre cele mai importante evenimente ale începutului secolului XXI. Dezbaterile din cadrul Congresului Naţional al PC Chinez vor determina întărirea relaţiilor externe ale Ţării de Mijloc şi implicit colaborarea Chinei cu România.

Teodora Costin

Stimaţi prieteni, m-am gândit să vă răspund solicitării în legatură cu comentariul referitor la al 18-lea Congres National al P.C. Chinez. Sinceră să fiu nu prea mă pricep la politica, dar vreau ca în urma acestui Congres poporul chinez să ducă o viaţă prosperă şi cu realizări importante în plan economic şi cultural. Relaţiile României cu China au fost întotdeauna foarte bune şi ne-am bucurat de sprijinul ţării dumneavoastră în situaţii grele. Nu ne îndoim că şi de acum înainte, Partidul Comunist Chinez va menţine relaţii excelente atât cu România, dar şi cu Republica Moldova. Vă dorim multă sănătate şi să auzim doar veşti frumoase!

Dragi prieteni, nu putem prezenta în această emisiune toate comentariile lăsate pe pagina de sait a radioului, dat fiind timpul limitat al emisiunii noastre. Săptămâna viitoare, însă, vom continua această temă. Dacă doriţi să cunoaşteţi mai mult despre acest aspect, puteţi să vizitaţi paginile saitului.

Cu aceasta, stimaţi ascultători, emisiunea “Poşta redacţiei” se încheie aici. Realizatorul şi prezentatorul, Xiao Zhigang, vă doreşte un weekend plăcut. La revedere.

 

12.11.2012

 

Membri clubului care au castigat premii in cadrul concursului Fascinanta China 2012doresc sa aduca multumiri Institutului Confucius,

Universitatii Babes-Bolyai si Ambasadei Chinei la Bucuresti !!!

08.11.2012

 

Incepand cu data de 08.11.2012 d-ra Voica Alexandra ,secretar general al clubului

va detine functia de vicepresedinte indeplinind totodata si funtia de secretar general

conform deciziei din data de 08.11.2012 stabilita in sedinta comitetului de conducere.

06.11.2012

 

Stimati ascultatori si prieteni,

Al 18-lea Congres Naţional al P.C.Chinez îşi va deschide lucrările în 8 noiembrie. Cu acest prilej, RCI a realizat multe reportaje pe aceasta tema. Va rugam sa ne vizitati web-pagina

http://romanian.cri.cn/161/2012/11/02/Zt1s131390.htm

si sa cunoasteti mai multe detalii. Puteti sa ne trimiteti cat mai multe comentarii privind acest eveniment extrem de important in scena politica a Chinei, sugestii privind intarirea relatiilor de prietenie dintre Romania sau Republica Moldova cu China, sperantele dv. fata de viitorul Chinei…

Cei care vor lasa un comentariu cu continutul bogat inainte de ora 24:00, 7 noiembrie (miercuri), vor avea sansa de a castiga un mic suvenir din partea sectiei de limba romana.

Va multumim pentru atentie si ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri cauzate.

Cu respect deosebit,

Sectia romana a RCI

06.11.2012

 

În aceste zile, la Beijing, se desfăşoară lucrările celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Cu acest prilej, va fi aleasă noua conducere a PCC, iar China va începe o nouă etapă de dezvoltare. Dragi prieteni, în minutele urămătoare vă invit să ascultaţi un articol scris de Li Wen, directorul general executiv pentru afacerile în limba chineză din cadrul BBC, material în care va expune opinii cu privire la reforma din China.

Odată cu aplicarea în China a politicii de reformă şi deschidere către exterior, reforma a devenit un cuvânt frecvent folosit în viaţa socială. Reforma sistemului economic, reforma economiei rurale, reforma urbană, reforma întreprinderilor de stat, reforma medicală, reforma învăţământului, reforma financiară … Reforma nu a lipsit nici o clipă din scenă politică din China, aducând schimbări uriaşe vieţii cotidiene a poporului chinez. Ca rezultat al reformei, dezvoltarea economică extrem de rapidă a Chinei a devenit un miracol în lumea de astăzi.

Recent, profesorul Li Yining, renumit economist chinez, a afirmat la Londra, în cadrul unui forum investiţional, că rezultatele economice obţinute de China până în prezent reprezintă doar realizările din etapa preliminară a reformei. Trebuie aprofundată în continuare reforma în China, altfel, toate rezultatele obţinute se vor duce pe apa sâmbetei, a spus domnul Li.

Spre deosebire de trecut, reforma din China nu este exclusiv o problemă a chinezilor, ci are şi un sens global, care va avea o mare influenţă asupra întregii lumi.

În primul rând, China a devenit în anul 2010, a doua mare entitate economică pe plan mondial, depăşind Japonia. Potrivit estimărilor FMI, China va depăşi în anul 2016 şi Statele Unite ale Americii, devenind prima entitate economică a lumii. În contextul crizei financiare globale, China a devenit, într-un anumit sens, locomotiva creşterii economice mondiale.

În al doilea rând, China este în momentul de faţă prima ţară exportatoare şi a doua mare ţară importatoare din lume. O piaţă cu 1,37 miliarde de locuitori nu poate fi ignorată de nimeni. Odată cu dezvoltarea economică, China va deveni şi cea mai mare ţară importatoare într-un viitor previzibil. În afară de acestea, din ce în ce mai multe întreprinderi chineze au desfăşurat, în ultimii ani, activităţi de investiţii în străinătate. China a devenit, în anul 2009, a cincea mare ţară investiţională a lumii, situându-se pe primul loc între ţările în curs de dezvoltare în această privinţă. În acest context, reforma din China a atras inevitabil atenţia tuturor ţărilor lumii.

Cum va face guvernul chinez să finalizeze cât mai rapid ajustarea structuală a economiei, să extindă în continuare consumul intern pentru ca mai multe produse străine să intre pe piaţa chineză? Aceasta reprezintă o problemă la nivel internaţonal. În afară de aceasta, îmbunătăţirea sistemului juridic şi a sistemului de administrare politică, creşterea gradului de transparenţă a politicilor şi întărirea activităţilor de protejare a proprietăţii intelectuale din China sunt probleme care preocupă un număr mare de investitori străini.

În acelaşi timp, comunitatea internaţională a constatat că dezvoltarea rapidă a economiei chineze a stimulat cererea energiei şi materiilor prime pe piaţa mondială, totodată, a generat mari presiuni asupra mediului ecologic propriu din China. Astfel, reforma privind schimbarea modului de dezvoltare economică a Chinei este salutată de comunitatea internaţională. De fapt, orice efort depus de China, unde trăieşte mai mult de o cincime din totalul populaţiei Pământului, în scopul protejării mediului, va exercita o influenţă pozitivă considerabilă asupra întregii lumii.

De fapt, majoritatea popoarelor lumii acordă cea mai mare preocupare privind stabilitatea politică şi socială din China. Toate părţile aşteaptă un mare succes al Chinei în domeniul reformei sistemului economic şi totodată şi un miracol în ceea ce priveşte reforma sistemului politic.

Într-un cuvânt, China joacă un rol tot mai important pe scena economică mondială. De aceea, reforma din China, în viitor, va avea efecte pe plan global, tot mai mari. China se va dezvolta prin aprofundarea reformei pentru interesele comune ale omenirii.

Stimaţi prieteni, aţi ascultat un articol scris de Li Wen, directorul general executiv pentru afacerile în limba chineză din cadrul BBC.

19.10.2012

 

Bună seara, stimaţi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei! La microfon, Xiao Zhigang!

Pe 1 octombrie anul acesta s-au împlinit 63 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze. Cu această ocazie, legată şi de Sărbătoarea Mijlocului Toamnei, chinezii au avut o mini-vacanţă legală de opt zile. În această perioadă au fost organizate diverse activităţi grandioase dedicate celor două sărbători în ţara noastră. Spre bucuria colectivului de la redacţia în limba română a Radio China Internaţional, mulţi prieteni români, între care doamna Liana Monica Deac, Teodora Costin, Daniela Sfecla, Gheorghe Vicenţiu, ne-au trimis mesaje de felicitare, prin e-mail sau telefonic. Iar recent, am primit şi un mail de la dr. Nicoleta Vasilcovschi, profesor la Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa. În minutele următoarele, vă rugăm să ascultaţi un material realizat pe baza acestor mesaje primite.

Dragi prieteni,

Cu ocazia ZILEI NAŢIONALE A REPUBLICII POPULARE CHINEZE, ţin să vă transmit cele mai frumoase urări, sănătate, prosperitate şi bucurii, dumneavoastră şi întregului popor!

Doresc harnicilor redactori ai Radio China Internaţional să se bucure de acelaşi succes la ascultători, să ne bucuraţi cu reportaje şi informaţii frumoase şi interesante, iar în plan personal să fiţi sănătoşi, alături de familiile dumneavoastră!

Poporului chinez îi doresc un an bun, cu sănătate, vreme bună, fără uragane şi inundaţii, iar în fruntea ţării să aveţi o conducere înţeleaptă!

LA MULŢI ANI !

Teodora Costin

Stimată redacţie, dragi prieteni,

Cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei, 1 Octombrie, urez ţării dumneavoastră, noi şi noi succese şi un sincer La Mulţi Ani! De asemenea, vă urez şi dumneavoastră La Mulţi Ani, atât pentru Radio China Internaţional, cât şi membrilor redacţiei şi familiilor acestora, multă sănătate şi realizarea TUTUROR DORINŢELOR!

Cu drag,

Gheorghe Vicenţiu,

Preşedintele Clubului Ascultătorilor Radio China Internaţional în Limba Română din Lume şi membrii clubului

Stimată redacţie, dragi prieteni,

Cu ocazia Zilei Naţionale, vă transmit cele mai calde felicitări şi urări de bine pentru dumneavoastră şi familiile dumneavoastră. În aceste zile de mare sarbătoare, trimit numai gânduri bune întregului popor chinez.

Cu multă dragoste,

Daniela Sfeclă

Expoziţie de fotografie „Culture and citizens in Shanghai” în Constanţa

Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa a organizat, recent, în holul instituţiei, vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată „Culture and Citizens in Shanghai”, cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei. La eveniment au participat studenţii şi corpul profesoral al universităţii, dar şi personalităţi marcante ale vieţii publice constănţene şi ale spaţiului academic naţional.

Universitatea „Andrei Şaguna”, declarată, de altfel, fereastra deschisă a Shanghai-ului în România, organizează diverse activităţi ştiinţifice şi culturale ce au ca tematică istoria şi cultura Chinei, susţinând astfel dezvoltarea colaborării interculturale dintre cele două oraşe înfrăţite -Constanţa şi Shanghai.

Înainte de vernisajul expoziţiei de fotografie, a avut loc deschiderea anului universitar 2012 – 2013 la Universitatea „Andrei Şaguna”. Festivitatea s-a desfăşurat sub semnul aniversării a 20 de ani de excelenţă în învăţământul universitar din Constanţa. Universitatea „Andrei Şaguna” este prima instituţie privată de învăţământ superior înfiinţată în Dobrogea, în anul 1992, şi singura acreditată.

Autor: lect. univ.dr. Nicoleta Vasilcovschi

Dragi ascultători, ediţia din această săptămână a rubricii Poşta Redacţiei se încheie aici. Cu acest prilej, îi mulţumim încă o dată, profesoarei Nicoleta Vasilcovschi de la Universitatea „Andrei Şaguna”. Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă doreşte un week-end plăcut! La revedere!

 

 

1 octombrie – Ziua Naţională a Chinei – Republica Populară Chineză un mare si devotat prieten al Romaniei

Publicat de Theodora pe octombrie 1, 2012

 

 

 

 

 

harta China

Republica Populară Chineză, proclamată la 1 octombrie 1949, este cel mai întins stat în Asia de Est, cel mai populat stat de pe glob si are cel mai vechi sistem de limbă scrisă  utilizat în lume.

La 5 octombrie 1949, deci dupa numai 4 zile de la proclamatie, s-au restabilit relatiile diplomatice dintre Romania si China, la nivel de ambasada la Bucuresti si Beijing

China este una dintre cele cinci membri permanenți de Securitate al ONU si  are una dintre cele mai vechi civilizații, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii.

Ceremoniile pentru Ziua Naţională a Chinei încep la 1 octombrie şi se sfârşesc pe 7 octombrie.

chinese flag

Pro memoria:

China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.

Romania poate conta in apararea independemntei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.

România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză.

În luna mai a anului 1970, când România a fost lovită de mari inundaţii, guvernul Chinei i-a oferit un ajutor în valoare de 52.600.000 yuani ,echivalentul a aproximativ 25.000.000 dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din ajutorul primit atunci de România.

În octombrie 1971, România s-a numărat printre ţările care au iniţiat rezoluţia ce a condus la restabilirea poziţiei legitime a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite, în cursul sesiunii celei de a 26-a Adunări Generale a ONU.

În mai 2003, când poporul chinez rezista „gripei atipice”, când, unele după altele, delegaţiile străine îşi amânau vizitele dinainte stabilite, prim-ministrul Adrian Năstase, din proprie iniţiativă, a propus să întreprindă o vizită în China, vizită pe care preşedintele Hu Jintao a elogiat-o, ca expresie a profundei prietenii sino-române, potrivit zicalei „sentimentele adevărate la nevoie se cunosc”. În iunie 2004, China şi România au stabilit între ele relaţii de parteneriat amplu de prietenie şi cooperare.

armata de teracota

Armata de teracota, Dinastia Qin, cca.210 i.e.n.

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc

Cosmodrom Gobi

Cosmodromul din desertul Gobi

 

 

29.09.2012

 

Bună seara, stimaţi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei. La microfon, Xiao Zhigang!

Delegaţia română, condusă de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri din cadrul MECMA, Mihai Voicu a semnat pe 6 septembrie, două acorduri de finanţare în domeniul telecomunicaţiilor la Conferinţa inaugurală a Secretariatului pentru Cooperare dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est. Primul document a fost semnat de Transelectrica cu Compania Huawei şi Banca Chineză pentru Dezvcoltare, iar al doilea de 2k Telecom cu Compania Huawei şi Exim Bank China.

Lucrările conferinţei au început în 4 septembrie la Beijing şi au durat trei zile, eveniment care a reunit coordonatorii naţionali din cele 16 ţări central şi est europene, care fac parte alături de China, din acest mecanism de cooperare, iniţiat de prim-ministrul chinez Wen Jiabao la Forumul Economic şi Comercial de la Varşovia, din aprilie 2012. Delegaţiile ţărilor participante s-au întâlnit, de asemenea, şi cu reprezentanţi ai unor mari companii şi instituţii financiare. Finanţarea unor investiţii este parte din programul iniţiat de China, respectiv deschiderea unei linii de credit de zece miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură în regiunea central şi est europenă.

Între China şi România există o prietenie tradiţională îndelungată, iar noi sperăm ca cele două ţări să aibă şi o cooperare comercială cât mai strânsă, de ale cărei rezultate concrete să poată beneficia ambele popoare. Iată ce păreri au ascultătorii noştri în legătură cu viitorul relaţiilor comerciale chino-române. 

Moldovan Virgil: Consider foarte important ajutorul Chinei în reabilitarea sistemului românesc de irigaţii, mai ales având în vedere seceta mare cu care ne confruntăm în prezent.

Dinel Ioana: După părerea mea, agricultura în România se poate dezvolta numai cu ajutorul investiţiilor străine, iar investiţiile chineze în acest contex sunt nu doar foarte importante, dar şi necesare. După cum s-a mai spus, irigaţiile româneşti au nevoie stringentă de investitori străini, iar chinezii ne pot ajuta în acest sens.

Bucur Adriana: În contextul actual, cooperarea româno-chineză este din ce în ce mai importantă. Astfel de forumuri ajută la realizarea acestui obiectiv. Doresc să văd cât mai multe firme chinezeşti investind în România, în special în Piteşti.

Vătăsoiu Rodica: Relaţiile dintre China şi Estul Europei, Europa, în general, trebuie să cunoască o creştere continuă. Economiile celor două părţi sunt complementare şi trebuie să colaboreze pentru o dezvoltare permanentă. În particular, România are nevoie de investiţii în toate domeniile de activitate, acestea sunt vitale pentru depăşirea perioadei mai grele traversate de ţara nostră şi întreaga zonă europeană.

Vochin Iuliana: Mă bucur că a fost organizat un astfel de forum pentru întărirea relaţiilor economice şi de colaborare în diverse domenii. Sper ca acest forum să aibă rezultate cât mai concrete şi să contribuie la sporirea investiţiilor în ambele părţi.

Popa Luminiţa: Ca simplu cetăţean, mă bucur că, în sfârşit, China este mai aproape de noi, pentru că ţara asta poate să se dezvolte. Posibilitatea apropierii Marii Chine de România este şi meritul domnilor Iliescu şi Năstase.Totuşi, nimeni nu ne dă nimic gratis. 

Raicu Sofia: Sper ca această vizită va marca o nouă etapă în dezvoltarea relaţiilor româno-chineze pe toate planurile, în special în realizarea unor colaborări reciproc avantajoase între firmele româneşti şi companiile chineze. Dorim să aflăm cât mai multe despre astfel de colaborări şi sperăm o multiplicare a investiţiilor chineze în România.

Vicenţiu Gheorghe: Acordurile semnate sunt foarte importante. Ar fi necesare cât mai multe astfel de colaborări şi investiţii. România ar putea realiza cu constructori şi finanţatori chinezi mai multe autostrăzi decât cele realizate până acum şi la preţuri mult mai mici. Investiţiile chineze pot fi realizate în orice domeniu pentru că există tehnologia chinezească deja în toate sferele de activitate, o tehnologie nouă, creativă şi de calitate, susţinută de o finanţare puternică a companiilor şi de statul chinez. Companiile chineze se află acum printre primele în topul firmelor internaţionale în privinţa capitalizării şi a cifrei de afaceri. Cooperarea agricolă dintre China şi Europa Centrală şi de Est este foarte importantă şi benefică pentru ambele părţi. Europa de est, în special Polonia şi România, au foarte mult teren agricol şi de foarte bună calitate, la fel ca şi China, bineînţeles respectând proporţiile. Împărtăşirea experienţelor de ambele părţi este foarte prolifică. În ţara noastră se caută investitori pentru irigaţii, pentru depozite de legume şi fructe, etc. Investiţiile chineze sunt foarte aşteptate în România, dar sunt şi necesare. Trebuie creat un plan cu măsuri concrete de către guvern prin care investiţiile chinezeşti în ţara noastră să fie încurajate!

Dragi prieteni, ediţia din această săptămână a rubricii Poşta Redacţiei se încheie aici. Sperăm şi noi, ca între China şi România să se desfăşoare cât mai curând schimburi comerciale concrete, în beneficiul ambelor popoare! Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă doreşte un week-end plăcut! La revedere!

 

 

 

25.09.2012

 

Prima suta de like-uri la pagina de facebook

24.09.2012

 

Al 18-lea Congres al PCC

 

Partidul Comunist Chinez  este fondatorul si partidul conducator al Republicii Populare Chineze.Partidul a fost creat in iulie 1921(primul congres) la Shanghai.In 1949 Partidul Comunist Chinez a obtinut victoria asupra Kuomintang-ului ,care s-a retras in insula Taiwan.

Partidul Comunist Chinez are in prezent peste 80 de milioane de membri ,fiind cel mai mare partid din lume.Actualii lideri ai PCC sunt:Hu Jintao,Wu Bangguo,Wen Jiabao,Jia Qinglin,Li Changchun,Xi Jinping,Li Keqiang,He Guoqiang,Zhou Yongkang.

Cei mai pregnanti lideri din istoria PCC au fost Mao Zedong  si Deng Xiaoping.

Acesta din urma a conceput socialismul cu caracteristici chineze si economia de piata socialista,transformand China intr-una din tarile cu cea mai mare crestere economica din lume din ultimii 30 de ani din lume,conducand la cresterea nivelului de trai al milioane si sute de milioane de chinezi.

China s-a deschis astfel investitiilor straine prin infiintarea zonelor economice speciale si apoi prin extinderea acestor investitii la nivelul intregii tari,tara s-a integrat in economia mondiala devenind si membru al Organizatiei Mondiale a Comertului la 11 decembrie 2001.Astazi China este cel mai mare exportator al lumii si al doilea importator al lumii.

Partidul Comunist Chinez a reusit in perioada de cand se afla la conducerea Chinei sa impuna  tara ca o mare putere economica la nivel mondial,aducand PIB-ul pe locul 2 in lume cu perspectiva clara de a devina  intr-o decada sau mai multe pe locul 1 in lume.

Partidul Comunist Chinez a reusit sa readuca la patria-mama China teritoriile sale stapanite vremelnic de puteri straine :Hong Kong in 1997 si Macau in 1999.China a avut multe alte succese deosebite sub conducerea PCC cum ar fi organizarea cu success a Jocurilor Olimpice din 2008,cea mai de success olimpiada din istorie si transformarea tarii intr-o mare putere spatiala ,care a reusit sa iasa in spatiu cu om la bord(Shenzhou5 pe 15 octombrie 2003) ,sa trimita prima femeie chineza in spatiu,si care a inceput déjà crearea proprie statii spatiale(Shenzhou9 pe 16 iunie 2012) ,cu ambitii deosebite de a trimite astronauti pe Luna si chiar mai departe la orizontul anilor 2025-2030.

In cadrul congresului al 18-lea de anul acesta PCC va alege o noua conducere si va discuta problemele partidului si statului pentru urmatorii 5 ani .

Probabil congresul va lua in discutie reforma structurii politice ,adaptarea modului de dezvoltare economica la noile realitati mondiale,deja fiind luate numeroase masuri foarte bune,cum a fost giganticul plan de investitii aplicat dupa declansarea crizei financiare mondiale,ceea a permis Chinei sa nu fie afectata si sa-si continue cresterea economica ,s-au luat de asemenea masuri privind cresterea consumului intern si masuri pentru sprijinirea exportului pentru a nu scadea in contexul actual,de micsorare a cererii externe.

De asemeni cred ca vor fi luate in discutie relatiile Chinei cu tarile limitrofe si de asemenea pe plan mondial.In ceea ce priveste tarile limitrofe China are o disputa in prezent cu Japonia care a “nationalizat ” insulele Diaoyu ,care apartin de mii de ani Chinei .Speram ca se va gasi o solutie in aceasta problema si dorim sa ne manifestam sprijinul pentru  chinezii care protesteaza impotriva anexarii insulelor ,atat in China cat si in intreaga lume,chiar si in Romania.

Va fi luata in considerare probabil si cresterea influentei Chinei pe plan mondial si adaptarea la aceasta situatie .Alte probleme luate in discutie vor fi dupa parerea mea problema combaterii coruptiei,scaderea decalajului dintre bogati si saraci ,de fapt continuarea politicilor si imbunatatirea lor prin care s-a asigurat hrana a 1,3 miliarde de oameni iar peste 200 de milioane au iesit din saracie,protejarea mediului inconjurator prin masuri de reducere a poluarii marilor intreprinderi care inca nu au rezolvat  aceasta problema si extinderea numarului de parcuri nationale protejate prin lege,sprijinirea angajarii in munca,China reusind in contextul cresterii somajului la nivel mondial sa combata aceasta problema si chiar sa creeze foarte multe noi locuri de munca,continuarea protectiei sociale la care China poate constitui un exemplu pe plan mondial.

Consider ca modelul economic chinez poate constitui un model pentru alte tari ,pentru ca s-a dovedit ca este unul viabil si a condus la cresterea continua si sustinuta a prosperitatii tarii si populatiei,alte modele aplicate in alte tari nu au condus decat la criza economica ,la pierderea locurilor de munca,la cresterea preturilor,scaderea economiilor si intrarea intr-o recesiune profunda si lunga durata,cresterea datoriilor tarilor respective,fara perspectiva de a putea fi achitate si cu indatorari din ce in ce mai mari.

Cred ca in acest contex China poate contribui la stimularea economiei pe plan international,la pacea mondiala,la cresterea cooperarii cu diverse state in conditii reciproc avantajoase.China trebuie sa-si asume o raspundere mai mare pe plan mondial si sa participe activ la rezolvarea problemei datoriilor suverane a tarilor europene,a problemelor schimbarilor climatice la nivel planetar,problema securitatii si neproliferarii nucleare.

Sper ca toate problemele enuntate mai sus cat si altele vor intra in discutia Congresului PCC si isi vor gasi o rezolvare inteleapta pusa in practica prin masuri eficiente .

Intelepciunea masurilor luate de congresele PCC a fost deja confirmata de-a lungul timpului mentinand tara pe calea dezvoltarii continue si sustinute chiar si in perioade grele pe plan mondial si prin rezultatele deosebite de politica externa.

 

Articol de Vicentiu Gheorghe

 

18.09.2012

 

Dorim sa ne alaturam protestului a milioane de chinezi si sa manifestam sprijinul nostru fata de „nationalizarea” insulelor Diaoyu care au apartinut dintotdeauna Chinei.

07.09.2012

 

http://romanian.cri.cn/221/2012/09/07/1s129904_1.htm

 

Decalajul dintre bogaţi şi săraci se adânceşte în ţările dezvoltate iar China din păcate se confruntă de asemenea cu această problemă.

Cauza principală este bineînţeles cauzată de diferenţele de venituri obţinute de către angajaţi. De asemenea  un aspect important în creşterea inegalităţii a fost majorarea relativă a recompenselor pentru persoanele cu un nivel de pregătire superioară care au beneficiat de dezvoltarea noilor tehnologii. 

Este de apreciat faptul că o ţară de nivelul Chinei este preocupată de rezolvarea acestei probleme deoarece alte ţări dezvoltate au în vedere diminuarea decalajului dintre clasele economice doar pentru că economia devine vulnerabilă din cazul acestei probleme întâmpinate, motiv ce nu constituie sursa dorinţei de rezolvare a acestui decalaj şi pentru China deoarece din punct de vedere economic nu are de ce să întâmpine dificultăţi pentru că economia acestei ţări are cea mai rapidă creştere.

Ca metode ce pot şă fie utilizate pentru împiedicarea adâncirii diferenţelor dintre săraci şi bogaţi pot să se constituie sisteme educa­ţionale mai eficiente, reformarea pieţei muncii şi un grad mai mare de redistribuire.

Discrepanţele dintre veniturile obţinute de diferite clase sociale nu erau inevitabile şi că forţele care au generat aceste diferenţe ar putea fi contracarate cu succes prin politici guvernamentale active.

Ca măsură în încercarea diminuării decalajului dintre bogaţi şi săraci în China sunt interzise reclamele ce promovează un stil de viaţă luxos, , dar şi folosirea în spoturi publicitare a unor cuvinte precum „regal” sau „lux”, pe fondul unor diferenţe tot mai mari între oamenii săraci şi cei bogaţi, potrivit China Daily.

Decalajul mare dintre bogaţi şi săraci poate duce la apariţia discrepanţelor la rândul cetăţenilor şi nu mă refer numai la stiluri de viaţă diferite ce se subînţeleg din simplul fapt că datorita diferenţelor de venituri nu toată lumea îşi permite un anumit stil de viaţă, ci ma refer la faptul că această discrepanţă poate duce la crearea de tensiuni între clasele sociale, diferenţe ce se pot adancii pe măsură ce decalajul se adânceşte putând să ducă inclusiv la crearea de frustrări din partea celor săraci, frustrări ce oricum ar fi datorită veniturilor scăzute, dar adâncite de prăpastia dintre bogaţi şi săraci.

 

Articol de Alexandra Voica

 

06.08.2012

 

Dragi prieteni,

Delegaţia României, condusă de Mihai Voicu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri din cadrul MECMA, a semnat astăzi, 6 septembrie, două acorduri de finanţare în domeniul telecomunicaţiilor în cadrul Conferinţei inaugurale a Secretariatului pentru Cooperarea dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est. Primul acord a fost semnat de Transelectrica cu Compania Huawei şi China Developement Bank, iar al doilea de 2k Telecom cu Compania Huawei şi Exim Bank China. Urmeaza sa fie semnate in viitor si acordurile importante in domeniul infrastructurii dintre China si Romania.

Va rugam sa ne acordati o atentie informatiilor publicate de RCI pe aceasta tema si sa ne lasati un comentariu constructiv sau un articol despre parerile sau opiniile dvs. privind noua cooperare comerciala dintre China si Romania, care va avea o legatura cat mai stransa cu viata cotidiana a poporului roman. Va multumim anticipat! 

http://romanian.cri.cn/341/2012/09/06/1s129886.htm

http://romanian.cri.cn/341/2012/09/06/1s129888.htm

Cu respect,

Redactia romana a RCI

29.08.2012

 

Mesaj de la CRI Mongol:

 

ХОУР, CIBN дэлхий нийтийн сонсогчдын дунд ХКН-ын 18 дугаар их хурлын холбогдох халуун цэгийн асуудлаар шагналт санал асуулгыг явуулж, гадаадын оролцогчдоос 3000 хүнийг шалгаруулж дурсгалын үнэт зүйлсийг гардуулах болно. Та бүхэн өргөнөөр оролцоно уу?http://mongol.cri.cn/343/2012/08/25/Zt43s163267.htm

 

21.08.2012

 

http://romanian.cri.cn/161/2012/08/21/Zt1s129458.htm

 

În anul 2012, au avut loc până acum şi se vor organiza, în continuare, alegerile unor lideri, în mai multe ţări şi regiuni ale lumii. Tot în acest an, Partidul Comunist Chinez, partid de guvernământ al celei mai mari ţări în curs de dezvoltare, va organiza cel de-al 18-lea congres naţional. În cadrul acestuia, va fi aleasă o nouă conducere şi vor fi discutate problemele majore ale partidului şi ale statului pentru următorii cinci şi zece ani. 
Radio China Internaţional şi China International Broadcasting Network (CIBN) şi-au propus să desfăşoare un sondaj de opinie pe Internet, pentru a cunoaşte temele care îi preocupă cel mai mult pe internauţii din întreaga lume, legate de cel de-al 18-lea Congres Naţional al P.C. Chinez. La final, prin tragere la sorţi, vor fi aleşi trei mii de norocoşi dintre toţi participanţii, iar fiecare va primi câte un suvenir din partea radioului nostru. Astfel, noi sperăm că şi dumenoavostră veţi fi printre participanţii la acest sondaj.

05.08.2012

 

Cine ştie, câştigă – Fascinanta China 2012
 

 Regulament de organizare şi desfăşurare a concursului

Se dă startul celei de-a III-a ediţii a concursului Cine ştie, căştigă – Fascinanta China 2012, care pune la bataie o gamă variată şi bogată de premii! Intră în joc şi poţi să câştigi o excursie în China sau un televizor LCD cu diagonala de 42 inch!

Perioada desfăşurării concursului:

01 august 2012 – 14 septembrie 2012

Regulament:

1. Accesaţi site-ul de mai jos, completaţi toate datele personale cerute şi răspundeţi la întrebări:

http://confucius.institute.ubbcluj.ro/concurs/index.php

2. Persoanele care aplică de mai multe ori cu mai multe răspunsuri, cât şi cele care nu furnizează toate datele personale solicitate, vor fi descalificate.

Premii acordate:

1. Marele Premiu – o excursie de o săptămână în China (Beijing, Hangzhou şi Shanghai)

2. Un premiu I constând dintr-un televizor LCD Changhong cu diagonala de 42 inch

3. Două premii II constând dintr-un telefon mobil

4. Cincizeci de premii III constând din câte un paravan decorativ din lemn cu motive culturale chinezeşti

5. Trei sute de suveniruri constând din câte un nod tradiţional chinezesc lucrat manual

Despre stabilirirea câştigătorilor:

1. Tragerea la sorţi va avea loc în cea de-a doua decadă a lunii septembrie. Pentru asigurarea corectitudinii şi transparenţei extragerii, la eveniment vor fi invitaţi să asiste reprezentanţi din rândul participanţilor la concurs. Câstigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi, dintre cei care au răspuns corect, iar rezultatele vor fi publicate pe site-ul Ambasadei în data de 21 septembrie 2012.

2. Decernarea premiilor va avea loc în data de 27 septembrie 2012, la sediul Ambasadei, în cadrul recepţiei dedicate Zilei Naţionale, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai câştigătorilor concursului.

Vă dorim mult succes!

NOTA: Ambasada chineză va răspunde de explicarea detaliilor Regulamentului.

 

 

02.08.2012

 

Tuturor membrilor le doresc multa sanatate.Wo ai ni zhounghuo.

Tina Popa-Galati

20.07.2012

http://romanian.cri.cn/221/2012/07/20/1s128683.htm

 

Bună seara, dragi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei. La microfon, Xiao Zhigang.

Am primit recent un articol scris de Alexandra Voica, secretar general al Clubului RCI din Piteşti. Ea ne-a povestit visul ei legat de China. Vă invit dragi prieteni, să ascultaţi în minutele următoare materialul trimis de Alexandra.

China este fără îndoială, una dintre cele mai mari şi mai vechi civilizaţii ale lumii, pe parcursul lungii sale istorii a cunoscut multe transformări economice şi culturale, uneori chiar radicale. A fost supusă periodic schimbărilor, în perioada succesiunii dinastiilor, schimbări care au modelat caracterul oamenilor şi i-au adus poporului chinez tenacitatea, hărnicia şi mai ales perseverenţa ce-l caracterizează, făcându-l să găsească resursele necesare depăşirii momentelor dificile din evoluţia sa. Cunoscută în mod oficial sub numele de Repulica Populară Chineză, China este cea mai mare ţară din sud – estul Asiei cu cea mai numeroasă populaţie dintre toate ţările lumii. Dintre caracteristicile unice ale Chinei, probabil ca cea care sare cel mai tare în ochi este numărul mare al locuitorilor acestei ţări. Mai mult de o cincime din populaţia pământului este de naţionalitate chineză.

”Cu mai mult de 4.000 de ani de istorie documentată, China este una dintre ţările care au înflorit, din punct de vedere cultural şi economic, încă din primele stagii ale civilizaţiei. Cu adevărat, în ciuda multelor conflicte sociale şi economice, care au măcinat ţara de-a lungul timpului, China este unică în rândul ţărilor lumii, prin longevitatea şi rezilienţa, ca şi unitate politico – culturală. Mare parte a dezvoltării culturale a ţării, a avut extrem de puţine influenţe din afara teritoriului ţării, introducerea Budismului reprezentând o excepţie majoră. Chiar şi atunci când ţara a fost invadată de barbari în genul manciurienilor, aceste grupuri au fost rapid absorbite de adevarata fabrică culturală Han.

China s-a dezvoltat treptat ajungând la performanţa de a trimite în spaţiu prima sa femeie astronaut, la bordul navei Shenzhou-9, împreună cu alţi doi astronauţi, încercând astfel să devină a treia naţiune din lume cu o bază permanentă care orbiteaza Pământul.”

Lăsând la o parte datele statistice, pot afirma că China este o ţară fascinantă din toate punctele de vedere. Din păcate nu am avut ocazia să o vizitez dar am auzit numai lucruri bune despre tot ce are această ţară de oferit, de la peisaje, oraşe fascinante, tehnologii avansate, tradiţii, la oameni calzi şi primitori ce te fac sa te simţi ca la tine acasă.

Am avut plăcerea de a sta de vorbă cu multe persoane interesante în calitate de secretar general al clubului RCI Piteşti şi pot spune că toate întrebările şi mail-urile adresate redacţiei Radio China Internaţional au primit răspuns. Jurnaliştii de la CRI au avut amabilitatea de a mă contacta şi telefonic pentru un interviu pe tema”Promovarea angajării în perspectiva sesiunii celor două foruri supreme din China”, ceea ce spune multe despre modul de deschidere faţă de străini, arătând interes faţă de preocupările acestora.

În cadrul clubului RCI am avut oprtunitatea de a schimba păreri, informaţii, de a posta diverse comentarii, de a-mi spune părerea în legatură cu anumite teme şi întotdeauna m-am simţit auzită.

M-a impresionat amabilitatea acestora şi modul prin care reuşesc să facă orice persoană să se simtă importantă în relaţia cu ei.

Relaţia mea cu China se datorează admiraţiei pe care o am faţă de ţară în sine şi persoanelor care au intrat în contact cu mine, observaţiilor pe care am reuşit să le fac şi poveştilor pe care le-am auzit despre această ţară. Am avut plăcerea să întâlnesc oameni pasionaţi care şi-au făcut timp să-mi povestească ce înseamnă China pentru ei. Este greu să nu fi impresionat de o ţară cu o cultură fascinantă, cu atât mai mult când ajungi să comunici direct cu chinezii, nu poţi decât să rămâi plăcut impresionant.

Visul meu e să ajung să vizitez într-o zi China, aşa cum visează mulţi alţi prieteni de-ai mei. Sunt convinsă că dorinţa mea se va îndeplini într-un viitor nu foarte îndepărtat!

Dragi prieteni, aţi ascultat un material scris de Alexandra Voica, secretar general al Clubului RCI din Piteşti. Cu acest prilej, exprimăm mulţumirile noastre domnişoarei Alexandra şi tuturor prietenilor care ne-au trimis articole pentru a ne împărtăşi din experienţele şi poveştile lor legate de China! Stimaţi ascultători, dacă aveţi asemenea experienţe legate de China sau un vis legat de ţara mea, vă rog să ne scrieţi ca să-le împărtăşim tuturor prietenilor din România şi Republica Moldova! Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă doreşte un week-end plăcut! La revedere!

 

 

 

10.07.2012

 

Membri ai clubului au promovat RCI in Bulgaria

27.06.2012

 

Dragi prieteni, 

Se va incheia misiunea navei shenzhou 9 vineri. RCI-ul a realizat in ultimele zile multe reportaje privind acest eveniment. Daca va intereseaza ele si doriti sa scrieti ceva legat acest eveniment, va rugam sa ne lasati unele comentarii, parerile si sugestiile etc. privind shenzhou 9 pe website-ul nostru inainte vineri, 29 iunie, la ora Romaniei 08:00 dimineata! 

Pe data de 1 iulie, se vor implini 15 ani de la intoarcerea Hong Kong-ului la patria mama. Vom publica pe website-ul nostru reportaje pe aceasta tema. Va rugam sa ne acrodati o atentie in continuare! Daca va intereseaza ele si doriti sa scrieti ceva legat acest eveniment, va rugam sa ne lasati unele comentarii, parerile si sugestiile etc. privind Hong Kong pe website-ul nostru inainte duminica, 1 iulie, la ora Romaniei 08:00 dimineata!

Vom alege unele din comentariile, parerile si sugestiile si le traducem in chineza. Ele vor fi publicate in china sau in alte tari!

Va multumim anticipat!

Toate cele bune!

RCI

22.06.2012

 

端午节来到,想给你包肉粽,猪肉涨价了;包豆沙粽,绿豆涨价了;那干脆包个白米粽,可连米价也涨了。于是我灵机一动,以健康代替猪肉,开心代替豆沙,甜蜜代替糯米,做一个幸福粽送给你。这下再也不担心涨价了,因为它们都是无价的!记得一定要品尝哦,别过期了!祝端午节快乐!

13.06.2012

 

Va multumim pentru voturile dvs pentru topul oraselor chinezesti cele mai creative

in 2012 http://romanian.cri.cn/other/2012city/index.htm

si va mai asteptam in continuare

07.06.2012

 

CRI-Mongol: Шанхайн Хамтын Ажиллагааны Байгууллагын Бээжингийн уулзалт эхэллээ, http://mongol.cri.cn/343/2012/05/30/Zt43s161452.htm Тус хуралд оролцохоор олон орны ерөнхийлөгчид тус тус хүрэлцэн ирсэн бөгөөд өнөөдөр Монгол улсын Ерөнхийлөгч Цахиагийн Элбэгдорж 6-р сарын 6-7-ны өдрийн ШХАБ-ын холбогдох хуралд оролцохоор Хятадад айлчилсан байна.  Манай радиогийнхан маш чухалд үзэж, үүний тухай мэдээг цаг тухайдCRI-Mongol: л Хэлний Редакци                      
CRI-Mongol: нь эрчтэй мэдээлж буй. Та үүний тухай манай сайтын мэдээллийг анхаарч, өөрийн сэтгэгдлээ, санал зөвлөгөө, аль талаар гол анхаарч байгаа  зэргээ anar818221292@hotmail.com руу явуулаарай, баярлалаа.                                                                                                                                                                       Хятадын Олон Улсын Радиогийн 

 

Mesaj de la prietenii nostrii de la redactia in limba mongola a CRI

15.05.2012

 

Dragi prieteni, bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei! La microfon, Xiao Zhigang!

 

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi Republica Moldova. În aceste două decenii, între cele două ţări s-au dezvoltat relaţii de cooperare în toate domeniile. Pentru ca rezultatele acestui proces să fie cunoscute de tot mai mulţi prieteni moldoveni şi pentru consolidarea prieteniei dintre cele două popoare, Radio China Internaţional şi Ambasada Republicii Moldova la Beijing au organizat, în perioada 20 ianuarie – 20 martie, concursul „Cine ştie, câştigă!”, cu o temă semnificativ intitulată – „De la Chişinău la Marele Zid”.

Am avut, astfel, plăcerea, să descoperim mulţi prieteni vechi şi noi din Republica Moldova, printre participanţii la acest concurs. Juriul a ales, recent, în funcţie de răspunsurile corecte date, prin tragerea la sorţi, câştigătorul premiului special, cinci câştigători ai premiului I, zece câştigători ai premiului II şi 15 câştigători ai premiului III. Redacţia noastră îi felicită pe toţi câştigătorii şi în mod special pe doamna Boaghi Larisa Gheorghe, asistentă la un centru medical din Chişinău, care a câştigat premiul special şi pe care o aşteptăm în China. Felicitări încă o dată!

Iată lista câştigătorilor concursului “De la Chişinău la Marele Zid”:

 

Premirul Special:

 

Boaghi Larisa Gheorghe

 

Premiul I:

 

Victor Lazăr

Rusu Elena

Mîinea Dumitru

Anişoara-Florentina Caciuc

Hanţig Bianca Amalia

 

Premiul II:

 

Lisman Adelina

Butnaru Ion Gheorghe

Rodica Blaja

Veaceslav Gafenco

Gheorghe Riciu

Botnarenco Serghei Andrei

Constantin Liviu Viorel

Botnaru Ecaterina Igor

Serghei Găină

Macarevici Ana 

 

Premiul III:

 

Ovcearenco Corina

Salgau Mihai

Chirica Laura

Nicolau Olesea

Andrei Nirsa

Botnaru Constantin Igor

Cucos Andrei

Duca Vladislav

Grigoriev Ghenadie

Taranu Teodor

Botnarenco Alexandrina Alexei

Elena Dragan

Roşca Ion

Jalba Tatiana

Irina Sterpu

 

Dragi prieteni, câştigători ai premiilor I, II şi III, dorim să va informăm că, în curând, vă vom trimite câte un cadou frumos din partea redacţiei române a Radio China Internaţional, la adresa de corespondenţă pe care ne-aţi lăsat-o pe website sau prin email. Dacă aţi schimbat adresă, vă rugăm să ne comunicaţi, cât mai repede posibil noua adresă, pentru ca premiile să poată ajunge la dumneavoastră.

Dragi prieteni, concursul “Cine ştie, câştigă” de anul acesta a luat sfârşit. Vă mulţumim tuturor participanţilor la această acţiune şi vă dorim mult succes, însă…la anul viitor! Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă doreşte, de la Beijing, un weekend-plăcut! Pe săptămâna viitoare!

 

 

10.05.2012

 

Va rugam sa votati topul celor mai creative orase chinezesti

Click foto pentru a accesa pagina

chinese city rankings
chinese city rankings

03.05.2012

 

Multumiri celor din tara si strainatate care acceseaza site-ul zilnic!

Deja exista o diversitate impresionanta numai in ultimele 2-3 zile!

Va multumim si vom incerca sa va captam atentia in continuare!

 

De asemenea va anuntam ca a fost creat un cont paypall pentru cei care doresc

sa ajute la dezvoltarea clubului si la promovarea RCI si China in Romania

29.04.2012

 

Membrii clubului au fost la munte unde au avut placerea sa se imprieteneasca cu 

chinezi din Romania care au devenit membrii ai clubului.

23.04.2012

 

Urmariti pr TVR 3 programele realizate de RCI de luni pana vineri la 19.55

Luni-hun li -ceremonia de nunta

Marti-Petitoarea

Miercuri-Crizantema

Joi-Eticheta

Vineri-Campion

21.04.2012

 

Clubul nostru va organiza duminica concursuri in aer liber de aeromodelism,echitatie

si tir cu arcul ,detalii veti primii pe mail ,pentru inscriere si participare. 

16.04.2012

 

Brenda Howard ,marea poeta si scriitoare americana contemporana ,membra a clubului

nostru a dedicat o poezie fratelui sau ,o puteti citi aici in avanpremiera

 

I want to dedicate this week to my brother Mutt Howard who departed this life April 19, 1979. To this end I have written a poem in remembrance of Mutt from a different perspective of those written before.

 

Mutt, though you’ve been gone thirty-three years
At times I still can’t stem the tears.
Many years we shared a lot –we two;
As with four other siblings together we grew.

Sometimes we laughed…I remember well;
In hectic times I remember the hell!
But come what may God saw us through
He gave me strength to be there for you.

When you were little your battles I fought
But big sisters are created for that—–are they not?
When you were scared I carried you to safety
‘Til the coast was clear..but that was meant to be!

While sifting through my repertoire of memories,
I see you leave church early and an old apple tree.
If you were here, brother, I have no doubt
You would know precisely what i’m thinking about!

We grew up, played the guitar, and sang a lot.
Those times are precious….can’t be forgot.
Brought your family to North Carolina….Oh yes
Brother, those times were some of the best!!

But I’m so happy for you Brother
Today you don’t hurt.
But I’m still languishing, missing you
Down here on this earth

The memories are precious but all too few
So early in life God called for you.
Many more things I would to write,
But the heart pangs disallow it…this must suffice.
Good night dear Brother…..good night!!

Your sister, Brenda

 

11.04.2012

 

Va rugam sa acordati atentie si sa faceti comentarii la 2 stiri despre fostul primar al

al orasului Chongqing.Va rugam sa cititi si sa lasati cat mai repede parerile dvs. fata de acest incident pe paginile de web respective. Puteti sa spuneti orice, daca va intereseaza(la fel cum ati procedat de Anul Nou la mesajul presedintelui Hu Jintao sau cu prilejul sesiunilor sau cu ocazia oricarui eveniment !)

Va multumim anticipat! 

 

http://romanian.cri.cn/161/2012/04/11/1s126010.htm

http://romanian.cri.cn/161/2012/04/11/1s126009.htm

08.04.2012

 

noua pagina my space a clubului este gata

reamintim ce pagini avem :

pagina rci

facebook x 2

blog wordpress

twitter

my space

orkut

stumble upon

weibo tencent

sina blog

weibo sina

sohu microblog

confucius online

uniunea euro-africana a cluburilor

le gasiti la sectiunea RCI/Blog /Facebook

04.04.2012

 

Clubul  a primt 48 de reviste din partea RCI „Puntea Prieteniei” vor fi date membrilor 

celor mai merituosi cat si in cadrul campaniei de promovare a RCI

30.03.2012

 

Clubul are 2 noi conturi pe orkut http://www.orkut.com/Main#Notifications?uid=16091896766748113027  si pe stumble upon  http://www.stumbleupon.com/stumbler/rocriclub

29.03.2012

 

Membrii clubului au organizat in acest week-end o serie de activitati impreuna cum ar fi :

 vizitarea aeroclubului Geamana

 vizionare spectacol circ

 participarea la un concurs ciclistic

23.03.2012

 

Interviu cu membrii Clubului ascultătorilor RCI în limba română din lume (2)

 

http://romanian.cri.cn/221/2012/03/23/1s125529.htm

Bună seara, stimaţi ascultători!

Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii “Poşta redacţiei”. La microfon, Xiao Zhigang.

Recent am realizat un interviu telefonic cu o parte din membrii Clubului ascultătorilor Radio China Internaţional în limba română din lume, invitându-i să vorbească despre protecţia mediului în China şi în România. În ediţia precedentă am difuzat prima parte a acestui interviu. Astăzi vă invit să urmăriţi partea a doua a acestuia.

Xiao: Bună ziua! Cum vă numiţi?

Giulan Mihai: Bună ziua! Mă numesc Giulan Mihai. În prezent deţin funcţia de vicepreşedinte al clubului.

Xiao: Activităţile de protejare a mediului trebuie finanţate cu fonduri uriaşe. În contextul crizei financiare, multe state sunt afectate de lipsa de fonduri. Merită să alocăm în continuare fonduri enorme pentru protejarea mediului, în această situaţie?

Giulan Mihai: Categoric, este necesar să alocăm fonduri mari pentru protecţia mediului. Protejarea mediului ambiant este cea mai importantă acţiune pe care trebuie să o aibe în vedere orice guvern pentru că astfel îşi protejează proprii cetăteni. În România, de exemplu, pot fi alocate fonduri pentru mediu în loc să se trimită şi să se finanţeze trupe în Afganistan, sau să se cumpere avioane second-hand F16. Mi se pare mult mai importantă protejarea mediului înconjurător. Însă şi deschiderea exploatărilor miniere aurifere de la Roşia Montana naşte foarte multe controverse, deoarece chiar dacă s-ar obţine sume importante, deşi mai puţin pentru statul român şi mai mult pentru firma străină care va exploata zăcământul, există temeri că ar putea fi poluat mediul şi în special pânza freatică, prin folosirea de cianuri. Sunt de părere că sănătatea noastră şi a urmaşilor este mai importantă decât obţinerea unor venituri imediate. Există multe alte cheltuieli care trebuiesc stopate în favoarea protecţiei mediului, cum ar fi săli de sport la sate, acolo unde nu mai există tineret, ci numai oameni în vârstă şi telegondole acolo unde nu există turism. Aceste fonduri ar fi mult mai utile pentru mediu.

Xiao: Fiecare ţară are probleme proprii. Nu putem ignora protecţia mediului odată cu dezvoltarea economică. Domnule Mihai, cum este situaţia actuală în România în domeniul protecţiei mediului?

Giulan Mihai: Din păcate, după 1989, în contextul retrocedărilor de păduri şi terenuri aplicate în România, ţara a cunoscut o despădurire masivă şi accelerată. Oamenii au început să taie pădurile pentru valorificarea masei lemnoase. Doar câstigul material mare şi imediat era avut în vedere, nu şi consecinţele nefaste asupra mediului. Aceasta a adus un foarte mare prejudiciu calităţii aerului, a generat alunecări de teren şi inundaţii. În altă ordine de idei, foarte multe întreprinderi de stat mari poluatoare au fost închise după 1989, datorită managementului greşit sau a unor privatizări defectuoase. Aceste lucruri, deşi negative în esenţă, au contribuit totuşi la o reducere a poluării. Ulterior au fost impuse norme mai stricte privind poluarea şi protecţia mediului. De asemenea, statul a început să se ocupe de reîmpăduriri, dar după cum se ştie, este foarte uşor să fie tăiată pădurea, dar este mult mai greu să crească la loc. Asta durează foarte mult. Guvernul României, pe parcursul ultimilor 20 de ani, a făcut totuşi eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii mediului, prin legislaţie, evaluări de impact pentru planuri şi programe, proceduri de autorizare, măsuri de depozitare, transport şi incinerare a deşeurilor, alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, elaborarea unei strategii naţionale privind schimbările climatice şi proiecte joint implementation.

Xiao: Vă mulţumim pentru interviu şi vă doresc o zi bună în continuare!

Giulan Mihai: La revedere!

Xiao: Bună ziua, domnule Vicenţiu! Ca un cetaţean obişnuit, după parerea dumneavoastră, ce putem face în viaţa de zi cu zi pentru economisirea energiei şi protejarea mediului?

Gheorghe Vicentiu: Bună ziua! Trebuie să avem grijă că după o plimbare în pădure sau la munte să nu lăsăm în urmă ambalaje, sticle, pungi şi alte deşeuri, care se autodistrug foarte greu sau deloc. De asemenea, la mare, în Deltă sau pe malurile râurilor trebuie să avem grijă să nu lăsăm deşeuri în urmă. Putem participa la campanii de strângere a acestor deşeuri iniţiate de organizaţiile ecologiste sau putem lua noi iniţiative în acest sens. Iată câteva sfaturi simple.

Reduceţi, reutilizaţi, reciclaţi

Alegeţi produse reutilizabile în loc de cele dispensabile, ambalaje minimaliste, reciclaţi hârtie, plastic, sticlă, reviste şi ziare, precum şi doze de aluminiu. Prin reciclarea a numai jumătate din ceea ce folosiţi într-o gospodărie, reduceţi anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.

Folosiţi cumpătat încălzirea şi aerul condiţionat

Confortul personal este important, dar excesul nu se justific. Soluţii inteligente de izolare a casei vă pot ajuta să economisiţi energie atât iarna, cât şi vara, prin reducerea nevoilor de încălzire sau a costurilor pentru aer condiţionat. Puteţi reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).

Alegeţi becurile economice

Conduceţi înţelept şi mai puţin

Cu cât folosiţi mai rar maşina, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumaţi benzină. Aşa că, dacă nu e vorba de o distanţă lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, încercaţi mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Iar dacă, totuşi, alegeţi maşina, încercaţi să fiţi eficienţi: să aveţi cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curăţat.

Cumpăraţi produse eficiente energetic

Când alegeţi o maşină nouă, orientaţi-vă către una cu un consum mic. Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că e vorba de un bec sau un robot de bucătărie. Încercaţi să evitaţi tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.

Folosiţi mai puţină apă caldă

În loc de apă fierbinte pentru duş sau baie, încercaţi o variantă cu ceva grade mai în jos. Capetele de duş cu jet moderat ajută şi ele la reducerea consumului de apă. Mai nou, hainele pot fi spălate şi cu apă rece sau doar uşor încălzită la maşina de spălat, nu mai este nevoie să le fierbeţi la 90 de grade.

Stingeţi lumina când plecaţi din casă, închideţi becurile şi scoateţi din priză aparatura electronică. Când sunteţi acasă, folosiţi lumina doar acolo unde aveţi nevoie, nu în toată casa şi încercaţi să nu utilizaţi toate aparatele electronice şi electrocasnice în acelaşi timp.

Plantaţi un copac!

Încercaţi energiile alternative!

Dacă aveţi posibilitatea să folosiţi energii alternative, nu ezitaţi. Deşi programele din România nu sunt atât de avansate ca în alte ţări în privinţa susţinerii materiale a celor care trec pe energii alternative, totuşi, investiţia o veţi recupera în timp şi veţi contribui la protejarea mediului.

Învăţaţi şi încurajaţi şi pe alţii!

Familie, copii, prieteni, oricine poate fi ajutat să înţeleagă importanţa utilizării inteligente a resurselor. Explicaţi-le că orice gest contează!

Xiao: Vă mulţumim foate mult pentru interviu şi sugestiile dumneavoastră! La revedere!

Gheorghe Vicentiu: Vă mulţumesc! La revedere!

Dragi ascultători, am difuzat a doua parte a interviului telefonic realizat cu membrii Clubului Radio China Internaţional în limba română din lume. Le mulţumim pentru părerile constructive privind protecţia mediului şi împărtăşirea experienţelor în domeniul economisirii energiei în viaţia de zi cu zi.

Realizatorul şi prezentatorul, Xiao Zhigang, vă doreşte de la Beijing un week-end plăcut!

Pe săptămâna viitoare!

 

21.03.2012

 

melodii chinezesti http://mp3.baidu.com/

百度MP3――全球最大中文音乐搜索平台
mp3.baidu.com

 

 

filme chinezesti online gratuit http://www.pptv.com/

Descarcati si instalati gratuit PPTV pe computer http://download.pplive.com/pptvsetup_3.1.3.0042.exe

 

 

19.03.2012

 

al treilea microblog chinezesc al clubului de data aceasta pe sohu:

 

http://criclubromania.t.sohu.com/

 

 

sohu club
sohu club

18.03.2012

 

 

Un nou microblog weibo al clubului  pe sina :

http://www.weibo.com/u/2669695101

 

 

Si tot pe sina un nou blog al clubului:

http://blog.sina.com.cn/u/2669695101

 

 

weibo club pe sina
weibo club pe sina

18.03.2012

 

Va reamintim emisiunile RCI pe zile ale saptamanii:

 

Luni–Informatiile zilei,Informatii turistice,Chineza de zi cu zi,Informatii ale zilei,Cultura             chineza,melodie.
Marti-Inf zilei,News magazin-lumea in 5 minute,Revista presei,Meridian economic,Chineza de zi cu  zi,melodie,Informatiile zilei,melodie,Societatea si viata
Miercuri-Buletin de stiri,News magazin,Revista presei,Societatea si viata,Chineza de zi cu  zi,moment din cultura chineza,Informatiile zilei,Informatii turistice-turism in china
Joi–Informatii din actualitatea interna si  internationala(buletin de stiri),News Magazin ,Revista presei,Informatii turistice-turism in china,Chineza de zi cu zi,Informatiile zilei, Cultura chineza

Vineri–Buletin de stiri,News magazin,Revista presei, Cultura chineza,Chineza de zi cu          zi,Informatiile zilei; Stiinta,invatamant si sanatate;melodie

Sambata–Stirile zilei,News magazin,Revista presei,Stiinta,invatamant si sanatate,Chineza  de zi cu zi,Informatiile zilei,Posta redactiei

Duminica–Buletin de stiri,Informatiile zilei,Meridian economic,In dar cantece din China,Chineza de  zi cu zi,Informatiile zilei,Societatea si Viata

 

UTC (Universal Time Coordinated) română – Ora universală coordonată, adică timpul de referinţă. Ea reflectă, de asemenea, GMT (Greenwich Mean Time), iar la Z (Zulu). În cazul în care este 0 la UTC, este miezul nopţii în Greenwich (Anglia), pe meridianul de longitudine zero. În România, ora de vară este cu o diferenţă de 3 ore la UTC, iar iarna este cu o diferenţă de 2 ore la UTC.             UTC = ora României – 2          Vara ore:  UTC = ora României – 3

România

R. Moldova

Ora UTC

Lungimile de undă (m.)

Frecvenţe  (khz)

18:00 – 19:00

246,91

(unde medii)

1215

19:00 – 19:30

22:00 – 22:30 (vară)

49,26 / 41,07

(unde scurte)

6090 / 7305

19:30 – 20:00

49,26 / 41,67

(unde scurte)

6090/7440

9:00-10:00

42,08 / 31,78

(unde scurte)

7285 / 9440

 

16.03.2012

 

Membrii Clubului ascultătorilor RCI în limba română din lume vorbesc despre protecţia mediului (I)

 

http://romanian.cri.cn/221/2012/03/16/1s125339.htm

 

Bună seara, stimaţi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei! La microfon, Xiao Zhigang! Lucrările sesiunilor anuale ale celor două foruri supreme din China s-au încheiat, recent, la Beijing. La fel ca şi în trecut, problemele legate de protecţia mediului continuă să fie temele principale discutate în cadrul celor două sesiuni. Asta pentru că, protecţia mediului înconjurător este o misiune comună a întregii omeniri. Aşa că am intervievat telefonic mai mulţi membri ai Clubului ascultătorilor RCI în limba română din lume şi i-am invitat să vorbească despre această problemă. Haideţi să-l ascultăm, mai întâi, pe domnul Gheorghe Vicenţiu.

Xiao: Domnul Gheorghe Vicenţiu a primit, în anul 2008, un premiu special din partea RCI. În ianuarie 2010, a înfiinţat Clubul ascultătorilor RCI în limba română din lume. Iar în prezent îndeplineşte funcţia de preşedinte al acestui club. Bună ziua, domnule Vicenţiu!

Gheorghe Vicenţiu: Bună ziua!

Xiao: Uneori există o contradicţie între protecţia mediului şi dezvoltarea economiei. Oamenii doresc să aibă o viaţă materială mai bună, vor să transforme resursele naturale în bani. Dar specialiştii consideră că cel mai important lucru pe care noi toţi trebuie să-l facem este să protejăm mediul natural. Există astfel de probleme şi la noi, şi la voi, aproape în toate ţările în curs de dezvoltare. Ce părere aveţi?

Gheorghe Vicenţiu: Cu siguranţă, cel mai important lucru este protejarea mediului, dezvoltarea economică este dorită de toate statele, dar trebuie avută în vedere, în primul rând, protejarea mediului, pentru că dezvoltarea economică este pentru oameni, iar dacă se distruge mediul ambiant, oamenii vor avea de suferit, se vor îmbolnăvi şi nu vor putea să se bucure de dezvoltare economică. Unii specialişti erau de părere, încă din secolul XX, că dacă se menţine ritmul de exploatare a fondului forestier, fără să se ia măsuri adecvate, rezervele de lemn disponibile pe Terra se vor epuiza complet până la sfârşitul secolului al XXII-lea, transformând planeta într-un deşert marţian. Din fericire, China este una din ţările care aplică în mod accelerat împăduririle. Conform unui calcul, un metru pătrat de muşchi care acoperă solul forestier reţine, după o ploaie puternică, un kilogram de apă, rezultă deci că, o pădure de zecii de mii de hectare reţine 500 de mii de metri cubi de apă. Acest lucru regularizează distribuirea pe suprafaţa solului a precipităţiilor, împiedicând viiturile care iau naştere în bazinele despădurite ale unor mari ape cu debit constant. Se pot aduce foarte multe exemple ale efectelor catastrofale produse de despăduriri. Se ştie că în SUA, vaste întinderi de păduri şi preerii au fost defrişate pentru extinderea agriculturii. Eroziunea a distrus timp de un secol, în medie, cam 110 hectare de teren fertil pe zi. Monoculturile de bumbac şi tutun cu un slab sistem radicular nu ofereau o armătură solidă a solului. La 12 mai 1934, vânturi puternice au smuls, cu o violenţă nemaivăzută, tot ce au întâlnit în cale, în statele Kansas, Texas, Oklahoma şi o parte din Colorado. În acea zi, norii de praf au făcut să se întunece cerul de la Munţii Stâncoşi, până la Oceanul Atlantic. Efectele se mai văd şi astăzi. După 1853, când a apărut prima rezervaţie naturală la Fontainebleau în Franţa, au fost create rezervaţii în toată lumea, inclusiv în România, 190 de parcuri naturale, rezervaţii sau monumente ale naturii, fiind acoperit şi domeniul botanic, speologic, paleontologic, geologic, dar şi în China au fost create foarte multe rezervaţii şi parcuri naturale în număr de aproximativ 208. Deci protecţia mediului se impune şi este prioritară chiar şi dezvoltării economice.

Xiao: Vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc în continuare o zi bună!

Gheorghe Vicenţiu: Vă mulţumesc! La revedere! 

Xiao: Îi spunem acum bună ziua şi domnului Adrian Nedelea! Ce funcţie aveţi în cadrul clubului?

Adrian Nedelea: În cadrul clubului îndeplinesc funcţia de vicepreşedinte.

Xiao: În ultimii ani, China a cunoscut o dezvoltare economică uriaşă. Unele ţări dezvoltate acuză ţara noastră de emiterea unei cantităţi mai mari de gaze cu efect de seră. Ce părere aveţi vizavi de aceste afirmaţii şi ce responsabilităţi internaţionale trebuie să-şi asume fiecare ţară din lume, după părerea dumneavoastră?

Adrian Nedelea: China a cunoscut o dezvoltare uriaşă, dar a făcut şi eforturi uriaşe pentru protecţia mediului şi reducerea emisiei de gaze cu efect de seră. Toate ţările trebuie să-şi asume responsabilitatea protejării mediului şi reducerii emisiei acestor gaze toxice în atmosferă. China, la fel ca şi România, a semnat Protocolul de la Kyoto privind schimbările climatice şi lupta împotriva încălzirii globale, pe 11 decembrie 1997 în oraşul japonez cu acelaşi nume. SUA, care acuză China şi alte ţări de emisie a gazelor cu efect de seră nu au semnat acest protocol şi nici nu au intenţia de a-l semna în viitorul apropiat. Omenirea a conştientizat pericolul prejudicierii mediului şi s-a decis să ia măsurile adecvate din 1972, când s-a desfăşurat la Stockholm, prima Conferinţă a Naţiunilor Unite dedicată protecţiei mediului înconjurător, la care au participat 113 naţiuni. Umanistul francez Albert Schweitzer, laureat al premiului Nobel pentru pace precizase încă din 1958, în autobiografia sa apărută la Londra, că „un om este moral numai atunci când viaţa este sfântă pentru el, fie că este a plantelor şi a animalelor, fie că este a semenilor lui şi când el însuşi dăruieşte ajutor oricărei vieţi care necesită sprijin”. Deci, orice ţară şi în particular orice om, trebuie să acorde interes şi sprijin protecţiei mediului, pentru că este un interes primordial.

Xiao: Ce sugestii aveţi pentru guvernele României şi Chinei în legătură cu măsurile adoptate în domeniul protecţiei mediului?

Adrian Nedelea: Având în vedere că China a reuşit închiderea, numai în ultimii ani, a peste 84 de mii de întreprinderi mici extrem de poluante, iar 90 la sută din cele 238 de mii de întreprinderi care poluau au reuşit filtrarea principalelor substanţe poluante, s-au înregistrat progrese remarcabile în acest domeniu. S-au construit 1.757 rezervaţii naturale cu o suprafaţă de 132,95 milioane hectare. S-a oprit tăierea pădurilor şi a fost interzis accesul în anumite perimetre muntoase, pentru asigurarea creşterii pe o suprafaţă de 5,2 milioane hectare. S-au înregistrat progrese în legislaţia protecţiei mediului şi s-au făcut investiţii masive în acest domeniu. De asemenea, au fost sporite cunoştinţele populaţiei în privinţa protecţiei mediului. România a adoptat şi ea, la o scară mai redusă, astfel de măsuri de reducere a emisiei gazelor cu efect de seră ale întreprinderilor, de împăduriri, de adoptare a unei legislaţii mai stricte în acest domeniu şi de investiţii în calitatea apei, a aerului şi de reducere a poluării. Aceste măsuri trebuie continuate şi accentuate, închiderea sau retehnologizarea întreprinderilor poluante, continuarea reîmpăduririlor şi alocarea unor suprafeţe şi mai mari pentru acest lucru, întărirea legislaţiei şi îmbunătăţirea ei, informarea populaţiei şi implicarea în acţiuni de curăţare a mediului de deşeurile aruncate de cei care nu respectă şi nu au grijă de mediu şi de sănătatea lor, în primul rând, dar şi aplicarea unor amenzi mai aspre, chiar dacă principiul „poluatorul plăteşte” este universal valabil, dacă amenzile ar fi aspre, cei care poluează chiar şi accidental ar fi mai mult cointeresaţi în evitarea poluării. Trebuie să avem grijă să consumăm atât cât este necesar şi să nu facem risipă. Trebuie să investim în energiile regenerabile, cum ar fi cele eoliene, solare, hidro şi altele. Acestea oferă energie, pe de o parte curată, dar şi ieftină şi practic inepuizabilă. Protejarea mediului este o datorie cetăţenească a fiecaruia dintre noi.

Xiao: Vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc în continuare o zi bună!

Adrian Nedelea: Vă mulţumesc! La revedere!

Stimaţi ascultători, pentru că nu mai avem timp, astăzi o sa difuzăm doar prima parte a interviului. Săptămâna viitoare, îi invităm pe domnii Gheorghe Vicenţiu şi Mihai Giulan să discute, în continuare, despre aceeaşi temă. Sperăm ca ţările noastre să poată depune, împreună, mai multe eforturi pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de protecţia mediului. Nu uitaţi că trăim în aceeaşi lume, pe o singură planetă! Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă aşteaptă săptămâna viitoare, la aceeaşi oră, la Beijing! La revedere!

 

 

 

 

15.03.2012

 

Clubul nostru a inceput o campanie door-to-door de promovare a Radio China International ,vom prezenta  pitestenilor informatii despre RCI si vom atrage noi membri si ascultatori.Cu acest prilej vom impartii carti de vizita si alte materiale despre club.Vom face si flyere cu informatii despre RCI si club care vor fi puse in cutiile postale .Dupa campania din Pitesti vom face acelasi lucru la Mioveni si in alte locatii din judetul Arges.

09.03.2012

 

Promovarea angajării în perspectiva sesiunii celor două foruri supreme din China -interviul Alexandrei Voica la RCI

 

http://romanian.cri.cn/221/2012/03/09/1s125151.htm

 

Bună ziua, stimaţi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta Redacţiei! La microfon, Xiao Zhigang! La Beijing se desfăşoară, acum, lucrările sesiunile celor două foruri supreme din China. Problemele legate de piaţa muncii şi de angajarea în muncă sunt printre temele importante discutate în cadrul acestor sesiuni. Emisiunea noastră de astăzi va fi una mai specială. Asta pentru că nu vom face o prezentare a măsurilor de promovare a angajării în China, pentru că am invitat o ascultătoare din România să-şi exprime părerile legate de această problemă.

Xiao Zhigang: Bună ziua!

Alexandra Voica: Buna ziua, domnule Xiao şi stimaţi ascultători!

Xiao: Cum vă numiţi?

Voica: Alexandra Voica!

Xiao: Mai întâi, vă rog să vă faceţi o autoprezentare, pentru ascultătorii noştri din România şi cei din Republica Moldova.

Voica: Sunt absolventă a Facultăţii de Psihologie din Piteşti, iar acum sunt studentă la master. Îndeplinesc funcţia de secretar general al Clubului RCI din Piteşti.

Xiao: Puteţi să ne spuneţi ce aspecte cunoaşteţi despre promovarea angajării în China?

Voica: Promovarea angajării este un aspect fundamental pentru economia unei ţări, ducând la dezvoltarea ei din toate punctele de vedere. Comitetul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din China a anunţat că sindicatele din întreaga ţară vor acţiona anul acesta pentru promovarea aplicării politicilor de angajare, finalizarea în acest an a cursurilor de orientare profesională pentru un million de persoane care întâmpină dificultăţi în angajare şi întreprinderea demersurilor necesare încadrării în câmpul muncii pentru încă un milion de persoane. Paşii concreţi pentru realizarea acestui obiectiv constau în acţiuni de promovare a angajării absolvenţilor de facultate, continuarea colaborării cu departamentele de resort, încurajarea deschiderii de noi afaceri. 

 

Xiao: Vă rog să ne spuneţi, în principal, cum se realizează promovarea angajării?

Voica: Sunt patru priorităţi tematice necesare promovarii angajării şi anume: posibilitatea reală de angajare, antreprenoriat, adaptabilitate şi oportunităţi egale. Promovarea angajarii este susţinută prin diverse modalităţi, cum ar fi crearea unor noi locuri de muncă, încurajarea deschiderii de noi afaceri, acordarea de locuri de muncă încă din timpul facultăţii prin diverse programe de intership, oferirea posibilităţii de angajare străinilor, eliminarea discrepanţelor dintre clasele sociale şi promovarea angajării persoanelor cu dizabilităţi.

Xiao: După părerea dvs., ce măsuri concrete trebuie adoptate pentru promovarea angajării?

Voica: Sunt de părere că este foarte importantă tratarea cu seriozitate, a problemei angajarii, încă din timp. Pentru aceasta, sunt eficiente cursurile de orientare profesională, efectuate în general de către un psiholog ce reuşeşte conform trăsaturilor de caracter şi personalităţii fiecăruia să orienteze viitorul angajat către un serviciu ce îi permite să îşi dezvolte abilităţile, să fie satisfăcut de locul de muncă, ducând bineînţeles şi la motivarea efectuării cu succes a muncii din partea angajatului. Cred că o altă metodă de promovare a angajării este existenţa unor legi riguroase în ceea ce priveşte şomajul şi politica de angajare. Orice stat trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru a-şi coordona regimul de protecţie contra şomajului şi politica sa de angajare. În acest scop, trebuie vegheat ca modalităţile de indemnizare pentru şomaj să contribuie la promovarea deplinei angajări şi să nu aibă ca efect descurajarea celor ce lucrează.

Consider că, în mod concret, pentru a promova angajarea se pot adapta diverse tehnici utilizate oricând este dorită convingerea unui anumit public ţintă, de către o anumită situaţie. Aceasta presupunând în a arata clar punctele forte, beneficiile şi, de ce nu, explicarea concretă a necesităţii angajării. 

Xiao: Aţi spus forate bine! O să facem eforturi pentru ca aceste păreri să fie ascultate prin postul nostru de radio, nu doar de către conducerea de stat a Chinei, ci şi de cea a României, pentru ca problema angajării să fie rezolvată în ţările noastre. Aceasta este o problemă extrem de importantă pentru noi dintre fiecare. Domnişoara Voica, vă mulţumim foarte mult pentru interviu!

Voica: Vă mulţumesc şi eu foarte mult şi vă doresc succes în continuare!

Xiao: Cu acest prilej, îi mulţumim şi conducerii „Clubului ascultătorilor RCI în limba română din lume” pentru sprijinul acordat! La revedere!

Dragi ascultători, a fost o plăcere să o invit pe domnişoara Alexandra Voica, membru al „Clubului ascultătorilor RCI în limba română din lume” să vorbească în emisiunea noastră despre problema angajării. În viitor, o să invităm şi alţi ascultători ai postului nostru de radio să participe direct la emisiune. De altfel, vă vom oferi o platformă unde să vă puteţi exprima părerile legate de promovarea relaţiilor de prietenie dintre China şi Români, dintre China şi Republica Moldova. Realizatorul şi prezentatorul Xiao Zhigang vă doreşte de la Beijing un week-end plăcut! Pe săptămâna viitoare!

 

 

 

 

08.03.2012

 

Interviu acordat clubului ascultătorilor români de RCI prin intermediul si amabilitatea lui Li Xin -Redactor-sef adjunct al redactiei romane a RCI:

 

1. Cum vedeţi dezvoltarea Radio China Internaţional în viitor?

Radio China Internaţional (RCI) a cunoscut o mare dezvoltare în ultimii ani. La 26 decembrie 1998, a fost lansat web-siteul postului, care a fost numit ulterior „CRI-ON LINE” şi înscris în lista siteurilor mass-media de importanţă majoră ale statului. 
După o dezvoltare de 70 de ani, RCI a ajuns, de la o instituţie media unică, la o instituţie mass-media care asigură servicii în cele mai multe limbi din lume, web-site-uri, emisiuni de radio on-line, canale de televiziune on-line şi servicii pentru telefonia mobilă în mai multe limbi. 
La începutul anului 2011, a fost înfiinţat China International Broadcasting Network (CIBN), eveniment care a marcat intrarea RCI într-o nouă perioadă de dezvoltare. Următorii cinci ani vor reprezenta o perioadă-cheie pentru Radio China Internaţional în ceea ce priveşte înfiinţarea unui sistem de comunicare internaţională modernă, a unei instituţii mass-media complexe, de tip nou. Am încredere că prin eforturile depuse de persoanele care au entuziasm faţă de cauza comunicării internaţionale, RCI va avea o evoluţie spectaculoasă.

2. Credeţi ca va fi deschis un post de radio al RCI în Romania?

Da, de sigur. Până acum, emisiunile noastre sunt transmise pe unde scurte şi AM. Pentru a îmbunătăţi calitatea de recepţie, intenţionăm să deschidem un post de radio FM în România, fie la Bucureşti, fie în alt oraş principal al României. Deşi există o distanţă geografică mare între China şi România, de aproximativ 7000 kilometri, dorim sincer să scurtăm distanţa dintre noi şi ascultătorii noştri, prin intermediul programelor emise pe frecvenţa FM.

3.Cum apreciati dezvoltarea redacţiei române a RCI?

Redacţia în limba română s-a dezvoltat odată cu Radio China Internaţional. În anul 2002, redacţia a deschis prima sa pagina de web, inaugurând o nouă perioadă de dezvoltare. Până astăzi, redacţia asigură emisii radiofonice pe unde scurte şi unde medii. De asemenea, web site-ul în limba română asigură informaţii, fotografii, diferite rubrici şi program video. Este demn de menţionat faptul că pregătim să deschidem o frecvenţă FM în România, care va include mai multe programe pe gustul ascultătorilor români. În ultimii ani, redacţia în limba română a postului RCI a încercat să realizeze cât mai multe programe legate de China, România, R. Moldova şi întreaga lume, încercând să cunoască zonele de interes ale ascultătorilor şi navigatorilor pe Internet. Până în prezent, munca redacţiei în limba română a RCI a câştigat respectul a tot mai multor ascultători şi internauţi. Un fapt deosebit este reprezentat de existenţa cluburilor ascultătorilor RCI din România, care au sprijinit şi sprijină cu toate eforturile dezvoltarea redacţiei noastre. Cu acest prilej, dorim să le mulţumim din tot sufletul.

4. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre membrii redacţiei române a RCI.

Cred că nu exagerez dacă spun că redacţia în limba română este o echipă alcătuită din persoanele sârguincioase, studioase şi pline de entuziasm. Majoritatea dintre acestea au făcut studii în România. Le place limba română, de aceea, lucrează cu pasiune. În cadrul redacţiei există o atmosferă familială, toţi membrii, inclusiv angajaţii români, cooperează cu drag. Trebuie să menţionez că angajaţii români din redacţie joacă un rol deosebit în munca noastră zilnică, pentru că activitatea lor nu poate fi înlocuită de colegii chinezi. Departe de casă, angajaţii români dedică mult efort pentru construirea unei punţi pe undele herţiene şi Internet, între China şi România.

5. Cum apreciati rolul şi locul Radio China Internaţional în lume, în acest moment? Dar în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor Chinei cu alte state?

Obiectivul muncii noastre este prezentarea Chinei în întreaga lume şi în acelaşi timp, prezentarea întregii lumi Chinei. În cei 70 de ani de dezvoltare, RCI a construit, prin intermediul programelor în 61 de limbi, o cale de contact, de legătură a Chinei cu aproximativ 200 de state. Astăzi, tot mai multă lume cunoaşte şi înţelege China, prin intermediul Radio China Internaţional.

6. Cum decurge colaborarea redacţiei române cu alte instituţii media?

Redacţia în limba română derulează colaborări cu parteneri media în principal din România şi Republica Moldova. Până în momentul de faţă, redacţia are o colaborare foarte bună cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română, dar şi alte instituţii în domeniu din România. Din punctul meu de vedere, această colaborare poate fi lărgită şi în alte domenii, de exemplu, în domeniul turistic sau cultural.

 

 

Li Xin  (Alina)

 

08.03.2012

 

Multumim RCI pentru suvenirurile trimise.Vom incepe de astazi distribuirea lor membrilor.

04.03.2012

 

Promovarea angajarii in perspectiva sesiunilor forurilor supreme ale Chinei

 

https://criclub.wordpress.com/2012/03/01/promovarea-angajarii-in-perspectiva-sesiunilor-forurilor-supreme-ale-chinei/

 

 

Promovarea angajarii este un aspect fundamental pentru economia unei ţări ducând la dezvolatarea ei din toate punctele de vedere.
Comitetul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din China a anunţat că sindicatele din întreaga ţară vor acţiona anul acesta pentru promovarea aplicării politicilor de angajare, finalizarea în acest an a cursurilor de orientare profesională pentru un million de persoane care întâmpină dificultăţi în angajare şi întreprinderea demersurilor necesare încadrării în câmpul muncii pentru încă un milion de persoane.
Între obiectivele privind viaţa populaţiei din regiunea autonomă chineză Xinjiang, în anul 2012 se va pune accentul pe cinci aspecte, între care cel mai important va fi rezolvarea problemei angajării.
În raportul privind activitatea guvernului regiunii autonome se arată că va fi continuată aplicarea politicii active de angajare, pentru crearea, pe multiple căi, de locuri de muncă .
Regiunea Xinjinag a obţinut, în anul 2011, rezultate îmbucurătoare în privinţa angajării, oferiind şanse de muncă pentru mai mult de 565 de mii de oameni. Peste 85% din noii absolvenţi de facultate şi 74 100 de obsolvenţi de facultate dinaintea anului 2009, neangajaţi în muncă, şi-au găsit un loc de muncă.
Paşi concreţi pentru realizarea acestui obiectiv constau în acţiuni de promovare a angajării absolvenţilor de facultate, continuarea colaborării cu departamentele de resort, incurajarea deschiderii de noi afaceri.
Sunt patru prioritati tematice necesare promovarii angajării, şi anume: posibilitatea reală de angajare, antrepenoriat, adaptabilitate şi oprtunităţi egale.
Promovarea angajarii este sunţinută prin diverse modalităţi, cum ar fi crearea unor noi locuri de munca, încurajarea deschiderii de către noi afaceri, acordarea de locuri de muncă încă din timpul facultăţii prin diverse programe de internship, oferirea posibilităţii de angajari a strainilor, eliminarea discrepanţelor dintre clasele sociale şi promovarea angajarii persoanelor cu dizabilitati.
Sunt de părere că este foarte importantă tratarea cu seriozitate, problema angajarii, încă din timp. Pentru aceasta, sunt eficiente cursurile de orientare profesională, efectuate in general de către un psiholog ce reuşeşte conform trăsaturilor de caracter şi personalităţii fiecăruia să orienteze viitorul angajat către un serviciu ce ii pemite sa işi dezvolte abilităţile, să fie satisfăcut de locul de muncă, ducând bineînţeles şi la motivarea efectuării cu succes a muncii din partea angajatului.
Cread că o alta metodă de promovare a angajării este exisţenta unor legi riguroase în ceea ce priveşte somajul şi politica de angajare. Orice stat trebuie să ia măsuri corespunzatoare pentru a-şi coordona regimul de protecţie contra somajului şi politica sa de angajare. În acest scop, trebuie vegheat ca modalităţile de indemnizare pentru somaj să contibuie la promovarea deplinei angajări şi să nu aibă ca efect descurajarea celor ce lucrează.
Consider că în mod concret pentru a promova angajarea se pot adapta diverse tehnici utilizate oricând este dorită convingerea unui anumit public ţintă, de catre o anumită situaţie. Aceasta presupunând în a arata clar punctele forte, beneficiile şi de ce nu explicarea concretă a necesităţii angajării.

 

Articol de Alexandra Voica

 

 

02.03.2012

 

Articolul colegei noastre Carmen Moraru publicat de RCI:

 

http://romanian.cri.cn/221/2012/03/02/1s124976.htm

 

https://criclub.wordpress.com/2012/02/29/cateva-reflectii-pe-marginea-industriei-culturale-si-a-schimbarilor-climatice-din-china-sau-in-asteptarea-sesiunii-consultative-din-luna-martie-2012/

 

Câteva reflecţii pe marginea industriei culturale şi a schimbărilor climatice din China sau în aşteptarea sesiunii consultative din luna martie 2012

 

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când China a fost proclamată republică, după mai bine de două milenii în care s-a aflat sub dinastii, ultima dintre acestea fiind Dinastia Qing. În anul 1949, conducerea Chinei este preluată de către Partidul Comunist Chinez, aceasta devenind republică populară.

Socialismul chinez este unul aparte, având la bază mostenirea bimilenară care a lăsat ca moştenire umanităţii numeroase elemente ce ţin de spiritualitate şi filosofie (budism şi confucianism), literatură (Confucius 孔子 şi Lao Zi 老子), artă, ştiinţă etc. Este un socialism de piaţă, adică „socialism cu caracteristici chinezeşti”, propice dezvoltării industriei culturale chinezeşti, despre care voi vorbi în articolul de faţă.

Anul acesta, în luna martie, vor avea loc la Beijing sesiunea anuală a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRP) şi Conferinţa Consultativă Politică Populară din China.

Această sesiune se desfăşoară anual. Unul dintre aspectele dezbătute la sesiunea de anul trecut s-a referit la faptul că industria culturală chineză va duce până în anul 2016 un procent de 5% la Produsul Intern Brut (PIB), dublu decât în prezent. Cultura este privită în China ca un sector de piaţă cu un potenţial economic uriaş, constructele culturale fiind cele care modelează economia. Totul se referă – de fapt – la cerere şi ofertă. Dar, pentru o populaţie de 1,3 miliarde locuitori acestea ating cote destul de mari. În acest sens, există două instituţii culturale majore: Peking University şi Jiao Tong University din Shanghai. Chiar dacă Beijing-ul este capitala politică a Chinei, capitala economică a acesteia se consideră a fi Shanghai.

În TOP 100 al universităţilor din China, Universitatea Peking se află pe locul 2, iar Universitatea Jiao Tong din Shanghai – pe locul 4. Acest top al universităţilor Chinei continentale a fost realizat de Wu Shulian, cercetător în cadrul Academiei de Ştiinţă a Management-ului din China.

La cele 100 de universităţi din China, anual sunt milioane de absolvenţi din diferite domenii ale ştiinţei, artei, literaturii, ingineriei, comunicării, ştiinţelor sociale, care, prin ceea ce au învăţat în facultate, vor putea face inovaţii, invenţii, vor putea scrie cărţi, vor putea avea o activitate economică prin care să îşi asigure viitorul.

În anul 2012, şi datorită creşterii industriei culturale, China este a doua putere economică a lumii, după Statele Unite ale Americii, fiind un exemplu de urmat în ceea ce priveşte capitalismul de stat. Dezvoltarea economică a Chinei îşi are originea în investiţiile făcute de stat în infrastructura din industria grea (construcţii de maşini, industria minieră etc.), dar şi în extinderea sectorului privat din industria uşoară (produse textile, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte etc.), nu doar în exporturi – al cărui rol pare să fi fost supraestimat. China a devenit un competitor major pentru alte ţări exportatoare din regiune (precum Korea de Sud, Singapore sau Malaiezia) şi datorită faptului că multe corporaţii multinaţionale au ales să îşi deschidă filiale aici (Panasonic, Toshiba, Siemens, Bayer, Henkel, General Electric, Coca Cola, IBM, Motorola, Dell, McDonalds’, Ericsson, Nokia sau Microsoft). De asemenea, s-au dezvoltat şi reţele de tip multilevel marketing şi network marketing sau marketing în reţea, cu bunuri de larg consum precum Amway, Herbalife, Mary Kay, Xango, Nu Skin (Pharmanex) sau Nikken. Deci iată că ceea ce spunea George Ritzer în cartea sa de critică socială intitulată „McDonaldizarea societăţii”, pornind de la teoriile sociologice ale lui Max Webber, se produce deja.

Cultura este considerată în China ca fiind cea care oferă bunuri de larg consum, ca sector economic şi de producţie. Piaţa de desfacere este enormă având în vedere cât de mare este populaţia Chinei: cărţi, reviste, CD-uri, DVD-uri, cursuri atât online cât şi offline, cinematografe – industria filmului, festivaluri de artă, de muzică, de film: toate acestea înseamnă consum. Se investesc bani şi se scot din astfel de activităţi culturale de masă.

Un alt aspect pe care doresc să îl abordez în acest articol se referă la schimbările climatice abrupte, generate de încălzirea globală, şi la modul în care acestea afectează China. Şi la ce anume se poate face în legatură cu acest lucru.

În categoria manifestărilor extreme generate de schimbările climatice abrupte se numără: cutremure de pământ, erupţii vulcanice, inundaţii, taifunuri, furtuni de zăpadă, furtuni de nisip, furtuni cu grindina, avalanşe, perioade de secetă, alunecări de teren, maree, incendii naturale etc. Astfel de fenomene se petrec destul de des în China şi acesta este motivul pentru care trebuie să fim pregătiţi.

În anul 2006, studentă fiind la Facultatea de Psihologie, am organizat în oraşul meu natal un workshop pentru elevii clasei a XII-a intitulat: „Psihologia schimbărilor climatice. Conştientizare. Acumulare de Cunoştinţe. Dezvoltare de Competente şi Adoptare de Comportamente pro-mediu şi pro-natură”. Pe parcursul a doua zile, le-am prezentat elevilor caracteristicile fiecărui fenomen şi i-am învăţat ce tehnici de supravieţuire să folosească în cadrul fiecărei situaţii. Consideram atunci şi consider şi acum că pentru a putea face faţa unei situaţii de forţă majoră generată de manifestările extreme ale schimbărilor climatice abrupte este necesar să fii bine pregătit şi stăpân pe tine. Astfel nu te pierzi şi îi poţi ajuta şi pe cei din jurul tău.

Pedagogia secolului 21 este o pedagogie bazată pe competente. Acum se pune mult mai mult accentul pe a şti să faci (ca acţiune practică) decât pe a şti, a cunoaşte (ca acţiune teoretică, spirituală).

E foarte important ca atunci când se petrece un fenomen extrem precum cele menţionate mai sus să fii pregătit mai ales din punct de vedere psihologic – să fii stăpân pe tine, stăpân pe situaţie, să ai rezistenţă la stress şi să te poţi implica în acţiuni prin care să ajuţi la supravieţuirea celorlalţi. Eu l-am numit „altruism pro-social în situaţii de forţă majoră”.

Să vedem acum care ar fi câteva dintre soluţiile optime pentru fiecare manifestare extremă a schimbărilor climatice, menţionată mai sus. În cazul cutremurelor de pământ, este recomandabil să ne adăpostim sub tocul uşii. În cazul inundaţiilor, este recomandabilă oprirea gazului şi a curentului electric şi refugierea la un etaj superior sau în pod. În cazul invaziei roiurilor de albine sau viespi (provocate de secetă), este de preferat să stăm câteva minute nemişcaţi.

În China ultimilor ani, s-au produs multe cutremure de pământ cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter: Yunnan şi Sichuan sunt numai două dintre regiunile în care acestea s-au produs. Dincolo de măsurile pe care China le va lua în viitorul apropiat sau pe care le-a luat deja vis-a-vis de protecţia mediului înconjurător, fie că e vorba de creşterea alocaţiilor pentru tratarea apelor poluate, de creşterea alocaţiilor pentru tratarea deşeurilor sau de dezvoltarea transportului în comun şi reducerea utilizării de autoturisme particulare, cred că este importantă investirea de resurse în factorul uman şi în pregătirea acestuia pentru a face faţă cu succes situaţiilor de fortă majoră determinate de manifestările extreme ale schimbărilor climatice care se pot petrece oricând şi ne pot lua pe nepregătite. Aş încununa această idee cu sloganul: „Fiţi pregatiţi şi echipaţi să supravieţuiţi!”

Dragi ascultători, ceea ce aţi ascultat este un text primit din partea doamnei Carmen Moraru, membru al Clubului ascultătorilor Radio China Internaţional, pe tema problemelor privind dezvoltarea industriei culturale şi schimbărilor climatice în China.

 

 

 

 

中国国际广播电台罗马尼亚频道 听众俱乐部主席维森特•乔治发言稿

 

 

我是布加勒斯特UTM大学法律专业的毕业生。1991年我无意间收听到中国国际广播电台,从此我就成了这个电台最忠实的听众。1993年我参加了关于海南的第一届知识竞赛,得了三等奖。一年后,我又获得了关于西藏知识的一等奖。从那以后我又获得了很多奖项,特别是2008年那个“相识40年”的比赛。
在2009末2010年初,我注册了网络听众俱乐部,成了他们的一员并开通了博客。2011年,我试着成立了中国国际广播电台全球俱乐部,起初我们和喀麦隆共和国的一个俱乐部合作,后来我们还联系了阿尔及利亚、塞尔维亚、捷克、波兰、德国等国家的其他俱乐部。
我想说的是,我听了20多年的中国国际广播电台节目,一直是一名忠实的听众,同时我还尽自己的力量在宣传和推广这个电台。
那个时候在罗马尼亚还没有类似这样的听众俱乐部,而这个俱乐部正是基于听众想要在现实中互动而成立的,能够聚在一起茶话中国国际广播电台和中国。于是我和杜达斯•丹尼奥先生一起创建了这个俱乐部,而我被选举为这个俱乐部的主席。
到现在这个俱乐部超过有300个成员,当然还有更多的粉丝存在,我相信俱乐部的会员数量在今后会翻番。这些潜在的会员,他们的年龄在18到65岁之间。一开始我们的会员都只是来自皮特什蒂,渐渐地有全国各地的人加入了我们,甚至还有国外的朋友也加入进来,尤其是一些在外工作的国人。不得不说,这提供了很多一系列的活动和就业岗位,从小孩、学生、老师、工程师、IT工作者、心理学家到退休员工。
两年里我们进行过很多的活动,一起在俱乐部里收听中国国际广播电台,时而来个竞赛,日常的茶话、出游,把“中国国际广播电台”字样印在横幅、杂志、T恤衫和网络电台页面上。在我们自己的网站页面和博客上,我们发表了很多文章和上传了所有活动的照片。就在去年,我们举办了8次活动来庆祝中国国际广播电台70年,分别是4次正式的聚会和4次私人的派队。
我们俱乐部有收到来自国际广播电台和孔子学院的书,包括《中国日报》的课程,利用这些带有CD光盘的书我们在俱乐部里就能学习汉语,中国国际广播电台的网站也非常值得访问。
世界经济的环境对我们开展活动有影响,一些成员由于失业的关系在经济上遇到了困难,比如无法支付俱乐部开展活动的通讯以及网络订阅费用,这使得我们的活动开展非常艰难。
我们必须申明的是不收取成员订阅所需的税,所以就根本没有预算。我们所做的一切都是出自我们的自愿,全是对中国的热爱,这就是我们俱乐部成员的共同点。我们克服了种种困难,把俱乐部办成得非常成功,大家又相互帮助,是中国国际广播电台一直鼓舞着我们,是我们精神上永恒的支柱。
2011年10月31日晚到2011年11月1日,俱乐部所有的成员聚集在一起共同见证了神州8号飞船与天空一号的对接。那一刻我们心中涌起的热情凝聚着对中国的向往。为此我们欢呼庆祝到很晚,在凌晨一两点钟的时候,我们还收到了来自中国国际广播电台的祝贺消息,我们喝彩中国,谈论着中国日新月异的发展。
这件事让我想起了1997年和1999年,香港和澳门回归他们的祖国——中国,这也让我激动了一阵子。
未来我们希望能够扩大我们的俱乐部,我们还希望能够更好地运作俱乐部,让中国国际广播电台能够上档次。我们非常期待有这么一天,中国国际广播电台能够在罗马尼亚的收音调频中广播。我们一定会尽我们最大的力量完善这个电台。

01.03.2012

Cu ocazia zilei de 1 Martie ,Clubul ascultatorilor Radio China International in limbaromana din lume
 
doreste sa ureze un calduros La multi ani ,doamnelor si domnisoarelor membre aleclubului ,membre ale
 
redactiei romane a RCI si simpatizante ale clubului si RCI!
 
 
Vicentiu Gheorghe
presedinte club
 

01.03.2012

 


Dragi membri ai clubului,

Sesiunile celor doua sesiuni ale forurilor supreme din China isi vor incepe lucrarile de la 5 martie.

Va rugam sa acordati o atentie evenimentelor importante din cadrul celor doua sesiuni, intrea care ceremonia de deschidere a ANRP, prezentarea raportului de activitate a guvernului de catre Wen Jiabao, ceremonia de deschidere a forului consultativ suprem din China, prezentarea raportului de activitate de catre Jia Qinglin, prezentarea rapotului de activitate a ANRP, conferinta de presa tinuta de Wen Jiabao si de Yang Jiechi. Cand aveti timp liber, va rugam sa lasati comentarii pe website-ul RCI pentru relatarile respective. 

2.Daca doriti, puteti sa ne scrieti un articol despre protejarea mediului, stabilirea preturilor, promovarea angajarii, lupta impotriva coruptiei in China etc. sau sa ne acordati un interviu telefonic in legatura cu aceste aspecte. Ele sunt problemele importante  care urmeaza sa fie dezbatute in cadrul celor doua sesiuni de anul acesta.

Va multumim anticipat pentru atentie!

RCI

01.03.2012

Multumiri ascultatorilor care au dat like pe pagina noastra de Facebook din Romania,R Moldova,Italia,China,India,Cuba,SUA,Serbia,Spania,Mexic,Canada,etc. si va asteptam  in continuare sa vizitati pagina si sa dati like.

28.02.2012

 

A fost inaugurat microblogul
weibo pentru club la adresa:

http://t.qq.com/cri_club_romania1

 

27.02.2012

 

Televiziunea clubului emite 24 de ore din 24 pe internet fie live, fie inregistrari,o puteti urmari la sectiunea tv club de pe acest site.Vizionare placuta!

26.02.2012

 

pentru cei care nu au primit nici carte si nici cursurile pe stick,cd sau mail si doresc

cursurile de limba chineza le pot descarca de la adresa(cu mentiunea ca linkul are o valabilitate limitata): 

http://dl.transfer.ro/chineza_de_zi_cu_zi-transfer_RO-25feb-e29524.zip

 

 

25.02.2012

 

mai jos puteti viziona cateva interviuri realizate de Carmen Moraru in legatura 

cu Festivalul Ceaiului la Cluj,dar si despre sahul chinezesc,arte martiale ,caligrafie ,zodiac in 2011,in 2012 nu s-a organizat inca.

24.02.2012

On 2/28/12, we will be performing maintenance on the servers from 01:00 (CST) to 05:00 (CST).  Website will not be available during this time.

 

Pe 28.02.2012 site-ul nu va fi disponibil datorita unor verificari si lucrari de mentenanta intre orele 9am-13pm ora Romaniei  ,va multumim pentru intelegere.

23.02.2012

 

 

http://galaxytv21.tripod.com/

 

varianta in limba romana a articolului in engleza de pe CNN realizat pe baza

interviului la RCI

 

Galaxy TV sustine clubul nostru ,dupa cum este afisat in dreapta pe prima pagina sus

22.02.2012

 

Multumiri RCI pentru crearea pe site-ul sau a unei pagini special dedicata clubului

 

 

pagina club pe RCI
pagina club pe RCI

21.02.2012

 

Mesaj nou de la pietenii din Cuba:

 

Estimado Presidente del Club, que bueno saber que contacto con alguien
que al igual que yo tenemos afinidad por lo que yo le llamo la Internet
de los pobres, pues gracias a la Onda Corta estoy informado de todo lo
que acontece  en el mundo,, pues no tengo Internet y por la radio
confronto las noticias.
Me gustaría poder colaborar con ustedes en la labor del club, tal vez
tengan relaciones con otros cubanos y pudiéramos formar uno aquí en el
caso de q no exista ninguno oficial.
Nosotros tenemos un Club, lo llamamos Club Amigos sin Fronteras (CASF),
es para el Amor y el Intercambio postal. Tenemos 86 miembros oficiales
en nuestro territorio nacional. Ya lleva 12 años de fundado. Incluso,
hace poco comenzamos a editar un pequeño boletín llamado La Cuartilla.
Hace pocos días recibí un envío de la emisora, en la cual me mandaron el
volante con las frecuencias y horarios de la programación.
Como realizador podríamos hablar sobre la realización de documentales
radiales en mp3, o programas para difundir en la red. En cuanto a eso le
dejo a UD la iniciativa. Me manda un link de su sitio web, veré si esta
semana puedo revisarlo, el asunto es que la Internet es muy limitada y
me sale cara cantidad, pero los viernes tengo una hora asignada como
periodista.
Amigo, quedo a su entera disposición, contando desde ya , con una nueva
misiva de su parte.
Arian S Torres

– 
Arian Sanchez Torres  –    arisanchez2204@correodecuba.cu
Apdo. Postal 503 Correo Central .Holguín 80100 Cuba.

„Cuando una persona desea realmente algo, el Universo entero conspira para
que pueda realizar su sueño. Basta con aprender a escuchar los dictados
del corazón y a descifrar un lenguaje que está más allá de las palabras,
el que muestra aquello que los ojos no pueden ver.”

20.02.2012

 

A aparut articolul despre club pe CNN intitulat 

Thoghts from Vicentiu Gheorghe, the President of the Club of the Listeners to Radio China International from Romania

http://ireport.cnn.com/docs/DOC-751067

Articolul a fost scris de Gheorghe Vicentiu si publicat si tradus de Carmen Moraru.

18.02.2012

 

Noua pagina de facebook a clubului este gata si este deschisa tuturor

va rugam dati si un like

 

http://www.facebook.com/#!/pages/Clubul-ascultatorilor-RCI-al-vorbitorilor-de-romana-din-lume/187352778037468

click foto pt acces instant la pagina de facebook
click foto pt acces instant la pagina de facebook

17.02.2012

 

CRCIR,Clubul ascultatorilor RCI din Romania se transforma conform sedintei conducerii acestuia intr-un club de internet al RCI destinat tuturor ascultatorilor din lume care vorbesc limba romana.Se va infiinta in curand o pagina de Facebook corespunzatoare noului format al clubului.Numele clubului se transforma in Clubul ascultatorilor RCI al vorbitorilor de romana din lume.

17.02.2012

 

CRCIR ureaza bun venit noilor membri din Ploiesti si Pitesti

15.02.2012

Mesaj din Cuba

arisanchez2204@correodecuba.cu <arisanchez2204@correodecuba.cu>;

Estimad@s Amig@s:
Me llamo Arian Sanchez Torres-Roche, tengo 29 años  y soy Realizador
Integral de la Radio. Encontre su direccion en la web de amigos de Radio
China, estoy interesado en establecer intercambio por esta via. Tal vez
podemos dialogar sobre la onda corta, el trabajo radial, etc. Soy cubano,
graduado de Direccion radial, sonido y guionista de radio – tv, trabajo en
una estacion FM en donde tengo un programa que sale los sabados y
domingos, de 1y30 a 4 pm, en este realizo la produccion, realizacion
radial, escribo el guion y dirijo. Saludos desde Cuba.

 

15.02.2012
 
Mesaj din India pentru Clubul RCI Romania
 
 
Dear Sir,

Hope you are well. Once again our club announce the DX QUIZ for 2012. On the occasion of World Radio Day (Feb 13, 2012), our club organised this quiz. May be this year CRI will sponsor some prizes to the winners / runners. Details of the quiz will published on the special website. Before that here is the formal letter to request the sponsor.

The ADXC – Ardic DX Club was started on 1999 at the initiative of Jegath Gasper Raj, former Tamil section head of the Radio Veritas Asia in  Philippines. 

  
Our club published a quarterly English journal Dxers Guide. We also published the Tamil DX magazine called ‘Sarvadesa Vanoli’ (International Radio). Since 2008 exudes the ADXC also a ten minute Tamil DX Programme ‘Vaanoli Ulagam – RADIO WORLD’ on the waves of External service of All India Radio in Tamil, and Gyanvani FM 105.6, Tirunelveli, Tamil Nadu were also broadcast the same in India. Still this program is on AIR in Gyanvani FM. We also offer a special QSL for this event. 
 
In 2012 the Ardic DX Club celebrates its 14th anniversary. For 14 years it has been the primary source of information for dxing enthusiasts all over the Tamil Nadu, India. In order to celebrate this event, a quiz is being organised. The quiz is open to anyone, regardless of location or club membership. The quiz does not solely deal with Tamil Dxing, but covers very different radio aspects. Answering 25 questions listener can show their radio knowledge.
 
This is the 14th year for our Tamil DX Magazine ‘Sarvadesa Vaanoli’ (International Radio) and 8th year for ‘Dxers Guide’.
 
In this occasion our club going to conduct a DX contests. Contest questions will published in the club special website http://dxquiz.wordpress.com/. Before that we have to inform you about our quiz to you because of you active are our active sposorship.
 
We request you to sponsor a prize for a winner and runners. If the prize may be T-Sirts, CD’s / DVD’s related CRI, watch or any small gift item carry the logo of CRI is enough for the gift. Kindly consider our letter as an application and give the reply as soon as possible to add your name and logo in our special website. 
 
73’s

Jaisakthivel,
Editor, Dxers Guide

President, Ardic DX Club

For Contact: 
Jaisakthivel, 
Asst. Professor, 
Dept. of Communication, 
MS University, 
Tirunelveli – 627012, 
India 
 
Visit: 
Mobile: +91 98413 66086
 

 

13.02.2012

 

Cu ocazia Zilei Internationale a Radio-ului adresam un calduros  LA MULTI ANI RCI!

De asemenea rugam membrii sa acorde o atentie deosebita vizitei d-lui Xi Jinping,

vicepresedinte al  Chinei ,in SUA.Va rugam sa cititi materialele corespunzatoare

acestei vizite pe site-ul RCI si sa va spuneti parerea si opiniile , la comentarii.

11.02.2012

 

Clubul RCI Romania ureaza bun venit d-nei Burcea Daniela Ionela si d-lui Burcea Iulica

din Buta ,jud.Arges

09.02.2012

 

Documentar despre chinezii din România la TVR 1, joi, ora 22.10

 

Sub genericul Documentarele Televiziunii Române, TVR 1 transmite joi, 9 februarie, de la ora 22.10, un nou film documentar în premieră la tv: Oceanul mare, despre drumul a trei imigranţi chinezi, sosiţi în anii ’90 în Bucureşti. Regizat şi produs de Katharina Copony, în coproducţie cu Komplizen Film (Germania) şi Hi Film Productions (România), documentarul vorbeşte, în cele 77 de minute, despre viaţa românească a celor trei imigranţi de origine chineză.

 Autoarea prezintă traseul lor prin metropola românească, dar şi conexiunile acestora cu cel mai mare centru de desfacere a mărfurilor de origine chineză din ţară: centrul comercial Europa de la periferia capitalei.

 „Legea oceanului spune că peştele cel mare îl înghite pe cel mic. În oceanul afacerilor, aceasta se traduce printr-un mediu dificil şi imprevizibil. Dacă nu eşti atent, poţi fi luat oricând de val şi scufundat. Dacă ai succes, eşti ca un vas care taie triumfător valurile oceanului”, explică autoarea documentarului alegerea titlului pentru Oceanul mare.

 Katharina Copony, regizoarea filmului, s-a născut în 1972 la Graz, Austria. A studiat media-arts la Viena. Filmul ei precedent, „Il Palazzo”, a câştigat în 2006 trofeul „Arte-documentary award” pentru cel mai bun documentar german.

 Moderatorul TVR Bogdan Şerban Iancu îi aşteaptă pe telespectatori în fiecare joi, de la ora 22.10, pentru o lecţie de istorie recentă, la Documentarele Televiziunii Române.

07.02.2012

 

Clubul RCI Romania ureaza bun venit noului membru din Galati d-na Constantina Popa.Uram deplin succes si activitate intensa in cadrul clubului!

03.02.2012

 

Sondaj – Sesiunile anuale ale celor două foruri supreme din China

 

În luna martie 2012, la Beijing, vor avea loc sesiunea anuală a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRP) şi Conferinţa Consultativă Politică Populară din China (CCPPC).

Radio China Internaţional intenţionează să desfăşoare un amplu sondaj pe Internet pentru a cunoaşte în ce măsură internauţii din intreaga lume sunt informaţi şi preocupaţi de cele două sesiuni din China, de principalele puncte de pe agenda de lucru, dar şi despre relatările privind aceste evenimente. Sperăm că dumneavoastră veţi participa la aceast sondaj.

 

pt sondaj click photo
pt sondaj click photo

28.01.2012

 

Datorita clubului nostru numarul de voturi la sondajele de opinie ale RCI au ajuns

la aproape 130.000 ceea ce nu prea mai exista la multe redactii in alte limbi ale RCI.

De asemenea cele mai multe comentarii la redactia romana(majoritatea) apartin

membrilor nostri ,care au si votat comentariile colegilor,acestea fiind facute la sectiunea

Comunicare, la mesajele presedintelui Hu Jintao de anul nou,a directorului RCI , a sefului redactiei in limba romana ,d-l Wu Min , la sectiunea Sarbatoarea Primaverii,la diverse articole,etc.Se urmaresc si se adreseaza mesaje si celelate redactii ale RCI

in toate cele 61 de limbi.

Va multumim tuturor membrilor care participati activ la toate activitatile noastre!

25.01.2012

 

Dragi prieteni şi internauţi din Republica Moldova,

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi Republica Moldova. În această perioadă a fost înregistrată o dezvoltare rapidă a relaţiilor în toate domeniile între cele două ţări. Pentru ca tot mai mulţi prieteni moldoveni să cunoască roadele cooperării chino – moldovene şi pentru consolidarea prieteniei dintre cele două popoare, Radio China Internaţional şi Ambasada Republicii Moldova din Beijing organizează în perioada 20 ianuarie – 20 martie 2012 concursul „Cine ştie, câştigă!” având ca temă „De la Chişinău la Marele Zid”. Concursul face parte din seria de activităţi aniversare dedicate celor 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre R.P. Chineză şi R. Moldova, desfăşurate în cele două ţări.

Secţia română a postului Radio China Internaţional are mulţi ascultători fideli în Republica Moldova. Sperăm ca prin acest eveniment să consolidăm relaţiile dintre anagaţii secţiei române şi prietenii moldoveni, să promovăm emisiunile în rândul mai multor ascultători din Basarabia. Câştigătorul concursului va primi un premiu special constând într-o călătorie gratuită la Beijing.

Vă aşteptăm!

 
Reguli şi premii

Participanţii trebuie să răspundă la o serie de 20 de întrebări postate la adresa http://romanian.cri.cn. Cei care oferă răspunsurile corecte la toate întrebările se califică pentru premiul special, şi pentru locurile I, II şi III.

Câştigătorul premiului special va fi invitat, să efectueze o vizită gratuită, în capitala Chinei.

Vă rugăm să fiţi atenţi la următoarele aspecte:

Numai cei care ne transmit date reale privind numele, prenumele, adresa de e-mail, cetăţenie, adresa de corespondenţă şi vârstă, se pot califica în concurs. Ne angajăm să respectăm cu stricteţe confidenţialitatea datelor personale furnizate.

Termenul limită de trimitere a răspunsurilor este 20 martie 2012 (data ştampilei pe plicul expediat).

Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi. Fiecare câştigător va primi din partea redacţiei, de la adresa de e-mail: rom@cri.com.cn un mesaj de confirmare. Dacă în termen de trei zile nu se răspunde la mesaj, statutul de câştigător va fi pierdut. De aceea, vă rugăm să ne transmiteţi o adresă de e-mail validă şi des folosită. După încheierea concursului, la 20 martie 2012, vă rugăm să verificaţi adresa de e-mail cât mai des. Vă rugăm să verificaţi setările de e-mail pentru că, uneori, mesajele venite de la rom@cri.com.cn ar putea fi considerate spam şi ar putea fi respinse.

Dacă nu aveţi o adresă de e-mail, ne puteţi transmite numărul de telefon pentru a vă putea contacta în cazul în care sunteţi câştigător.

Puteţi să participaţi la concursul nostru în trei variante:

1. Vizitaţi http://romanian.cri.cn şi completaţi formularul cu întrebări on-line. Nu uitaţi să ne lăsaţi, în acelaşi timp, comentariile privind dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre China şi R. Moldova, sugestiile pentru promovarea emisiunilor de limba română ale postului Radio China Internaţional şi alte aspecte similare. Vom alege în mod prioritar participanţii cu comentarii transmise pentru calificarea în etapa finală, de desemnare a câştigătorilor.

2. Trimiteţi răspunsurile şi comentariile dvs. la rom@cri.com.cn cu titlul „Concurs 2012″.

3. Ne trimiteţi răspunsurile dvs. prin poştă  înainte de data încheierii concursului la adresa:

Romanian Service, CRI-29

China Radio International

P.O.Box 4216, Beijing

P.R.China, 100040

Vă dorim succes!

 

25.01.2012

UNDER THE SIGN OF THE DRAGON

 

            The year 2012 has begun. It is a year that human kind has been waiting for for a long time. Books have been written, films have been produces, predictions have been made about this year. A year that is said to bring the end of the world according to the Mayan prophecies.

            2012 is a turning point year indeed. Everything that will happen this year will be the result of human consciousness and of what people predicted that will happen in 2012.

Both at a planetary level as well as at a personal level based on the law of universal attraction: you are what you you think or what you think you attract towards you. But as far as the end of the world is concerned, I would add that every moment is the end of a world and the beginning of a new one, because every moment we are different due to the fact that the universe – both the inner and the outer one – is in a continuous change. But we are not the sum of our previous experiences, but what we will become in 10.000 years from now. This is what the ancient wisdom from the Andes is saying.

            The year 2012 is under the sign of the Water Dragon. In the Chinese wisdom, the Dragon is a Divine being, having multiple aspects: the Celestial Dragon, the Water Dragon, the Winged Dragon etc. 

The Dragon is the symbol of spiritual protection, similar to the protection symbols of other religions and spiritual traditions such as: the Cross in Christianity, Shiva’s Mantra in Hinduism, the Pi Stone in Shamanism or the Power Symbol in Reiki.

            The breathing of the Dragon creates rhythm, equilibrium, harmony. It is somewhat similar to the breathing in four steps known as pranayama: I breathe in harmony, positive energy, health, I breathe out negative, used energy, illness. As I was saying before, the breathing of the Dragon creates rhythm, duality. The whole world guides itself according to the principles of the Yin and the Yang: plus and minus, day and night, masculine and feminine, all being in fact facets of the same reality.

            Between the inhaling and the exhaling of the Dragon there is chaos. The Dragon inspires harmony and harmony should replace our discontent, our frustrations, our negative energies that the Dragon will exhale. This is why the time when I’m writing this article is a time of protests, because the Dragon will remove by exhaling all our discontent.

            But how long does one breathing of the Dragon last in earthly timing? Could it be similar to the duration of one day of Creation, as described in the Genesis? Scientific research has shown that every day of the Creation corresponds to a certain phase of planetary evolution, it is not a 24-hours day (measurable in earthly timing) because the Earth was created only on the third day. Scientific research show that these six days of the Creation would match the phases of the creation and evolution of the universe.

            2012 is the year of the Water Dragon. The year of the Water Dragon repeats itself every 12 years. If we were to deepen our analysis, we could divide number 12 like this:  3 x 4 = 12 or 2 x 6 = 12. In both cases we have number three which in all the religious and esoteric systems has a special meaning. Number three as well as number twelve have special meanings.

            The Chinese see number three as the number of perfection, totality and completion. The Chinese name for number three is “san”, word whose pronunciation is similar to the word “alive”. Number 12 is also filled with meanings: twelve Apostles,  twelve months, twelve zodiacal signs. It is a number of equilibrium.

            The breathing of the Dragon, the movement of the wings of a butterfly, the rolling of a snowball – all these create movement, rhythm, equilibrium. Becoming aware of the profound significance of all these  we can lead our lives in the most sublime way possible. 2012 is a new beginning under the sign of the Dragon…

 

Written by  Carmen Moraru journalist -CRI CLUB ROMANIA

 

 

 25.01.2012

 

Sous le signe du Dragon

 

L’année 2012 a commencé. C’est une année que les êtres
humains ont attendus depuis longtemps. Les livres ont été écrits, les
films ont été produit, les prévisions ont été faites par rapport à
cette année. Une année qui devrait marqué la fin du monde selon les
prophéties de „Mayan”.
        EN effet, 2012 est une année charnière. Tout ce qui va se
passer cette année sera le résultat de la conscience humaine et ce que
les gens ont prédit.
      Tant au niveau planétaire qu’au niveau personnel fondé sur la
loi de l’attraction universelle: vous êtes ce que vous pensez ou ce
que vous pensez attirez vers vous. Mais en ce qui concerne la fin du
monde, je voudrais ajouter que chaque instant correspond à la fin d’un
monde et au début d’une nouvelle année, car à chaque instant nous
sommes différents cela à cause du fait que l’univers – tant interne
qu’externe – est en changement perpétuel. Cependant; nous ne sommes
pas le résultat de nos expériences passées, mais ce que nous allons
devenir en 10.000 ans. C’est ce que dit l’ancienne sagesse des Andes.
      L’année 2012 est placée sous le signe du „Dragon de l’Eau”.
Selon la tradition chinoise, le Dragon est un être divin, ayant de
multiples aspects: le Dragon Céleste, le Dragon de l’Eau, le Dragon
Ailé etc…
Le Dragon est le symbole de la protection spirituelle, semblable à la
celle des symboles d’autres religions et traditions spirituelles
telles que: la Croix dans le Christianisme, le Mantra de Shiva dans
l’Hindouisme, la Pierre de Pi dans le Chamanisme ou le symbole de
puissance dans le Reiki.
      La respiration du Dragon crée rythme, équilibre et harmonie. Il
est quelque peu semblable à la respiration en quatre étapes qui est
connu comme  „pranayama”: je respire en harmonie, énergie, santé
positive, j’expire de façon négative, la mauvaise l’énergie utilisée,
et la maladie. Comme je le disais avant, la respiration du Dragon crée
le rythme et la dualité. Le monde entier lui-même se guide selon les
principes du „Yin” et du „Yang”: plus et moins, jour et nuit, masculin
et féminin, le tout faits en facettes de la même réalité.
      Entre l’inspiration et l’expiration du Dragon il y a le chaos.
Le Dragon inspire l’harmonie. Ainsi l’harmonie devrait remplacer nos
mécontentements, nos frustrations, nos énergies négatives. Il expire
ces derniers. C’est pourquoi au moment où j’écris cet article c’est un
moment de protestations, car le dragon va expirer et supprimer tous
nos mécontentements.
    Mais combien de temps reste-il au Dragon à respirer dans le
calendrier terrestre? Pourrait-il être semblable à la durée d’un jour
de la Création, tel que décrit dans le Livre de la  Genèse? Les
recherches scientifiques a montré que chaque jour de la création
correspond à une certaine phase de l’évolution planétaire, ce n’est
pas une journée de 24 heures (mesurable en temps terrestre) parce que
la Terre a été créé uniquement le troisième jour. Les recherches
scientifiques montrent aussi que ces six jours de création
correspondraient à des phases de création et de l’évolution de
l’univers.
      2012 est l’année du Dragon d’Eau. L’année du Dragon d’Eau se
répète chaque 12 ans. Si nous devions approfondir notre analyse, nous
pourrions diviser le nombre 12 comme il suit: 3 x 4 = 12 ou 2 x 6 =
12. Dans ces deux cas nous avons le chiffre trois qui, dans tous les
systèmes religieux et ésotériques a une signification particulière. Le
chiffre trois ainsi que le nombre douze ont une signification
particulière.
      Les Chinois voient le chiffre trois comme celui de la
perfection, la totalité et l’accomplissement. Le nom chiffre trois en
Chinois est «san», mot dont la prononciation est similaire au mot
«vivant». Le nombre 12 est également plein de significations: douze
apôtres, douze mois, douze signes du zodiaque. Ainsi, Il s’agit d’un
nombre d’équilibre.
        La respiration du Dragon, le mouvement des ailes d’un
papillon, le roulement d’une boule de neige – tous ces derniers
créent, rythme et équilibre. Prendre conscience de la signification
profonde de tous ces aspects nous permet de mener nos vies de la façon
la plus paisible et sublime que possible. 2012 est un nouveau départ
   L’année 2012 a commencé. C’est une année que les êtres
humains ont attendus depuis longtemps. Les livres ont été écrits, les
films ont été produit, les prévisions ont été faites par rapport à
cette année. Une année qui devrait marqué la fin du monde selon les
prophéties de „Mayan”.
        EN effet, 2012 est une année charnière. Tout ce qui va se
passer cette année sera le résultat de la conscience humaine et ce que
les gens ont prédit.
      Tant au niveau planétaire qu’au niveau personnel fondé sur la
loi de l’attraction universelle: vous êtes ce que vous pensez ou ce
que vous pensez attirez vers vous. Mais en ce qui concerne la fin du
monde, je voudrais ajouter que chaque instant correspond à la fin d’un
monde et au début d’une nouvelle année, car à chaque instant nous
sommes différents cela à cause du fait que l’univers – tant interne
qu’externe – est en changement perpétuel. Cependant; nous ne sommes
pas le résultat de nos expériences passées, mais ce que nous allons
devenir en 10.000 ans. C’est ce que dit l’ancienne sagesse des Andes.
      L’année 2012 est placée sous le signe du „Dragon de l’Eau”.
Selon la tradition chinoise, le Dragon est un être divin, ayant de
multiples aspects: le Dragon Céleste, le Dragon de l’Eau, le Dragon
Ailé etc…
Le Dragon est le symbole de la protection spirituelle, semblable à la
celle des symboles d’autres religions et traditions spirituelles
telles que: la Croix dans le Christianisme, le Mantra de Shiva dans
l’Hindouisme, la Pierre de Pi dans le Chamanisme ou le symbole de
puissance dans le Reiki.
      La respiration du Dragon crée rythme, équilibre et harmonie. Il
est quelque peu semblable à la respiration en quatre étapes qui est
connu comme  „pranayama”: je respire en harmonie, énergie, santé
positive, j’expire de façon négative, la mauvaise l’énergie utilisée,
et la maladie. Comme je le disais avant, la respiration du Dragon crée
le rythme et la dualité. Le monde entier lui-même se guide selon les
principes du „Yin” et du „Yang”: plus et moins, jour et nuit, masculin
et féminin, le tout faits en facettes de la même réalité.
      Entre l’inspiration et l’expiration du Dragon il y a le chaos.
Le Dragon inspire l’harmonie. Ainsi l’harmonie devrait remplacer nos
mécontentements, nos frustrations, nos énergies négatives. Il expire
ces derniers. C’est pourquoi au moment où j’écris cet article c’est un
moment de protestations, car le dragon va expirer et supprimer tous
nos mécontentements.
    Mais combien de temps reste-il au Dragon à respirer dans le
calendrier terrestre? Pourrait-il être semblable à la durée d’un jour
de la Création, tel que décrit dans le Livre de la  Genèse? Les
recherches scientifiques a montré que chaque jour de la création
correspond à une certaine phase de l’évolution planétaire, ce n’est
pas une journée de 24 heures (mesurable en temps terrestre) parce que
la Terre a été créé uniquement le troisième jour. Les recherches
scientifiques montrent aussi que ces six jours de création
correspondraient à des phases de création et de l’évolution de
l’univers.
      2012 est l’année du Dragon d’Eau. L’année du Dragon d’Eau se
répète chaque 12 ans. Si nous devions approfondir notre analyse, nous
pourrions diviser le nombre 12 comme il suit: 3 x 4 = 12 ou 2 x 6 =
12. Dans ces deux cas nous avons le chiffre trois qui, dans tous les
systèmes religieux et ésotériques a une signification particulière. Le
chiffre trois ainsi que le nombre douze ont une signification
particulière.
      Les Chinois voient le chiffre trois comme celui de la
perfection, la totalité et l’accomplissement. Le nom chiffre trois en
Chinois est «san», mot dont la prononciation est similaire au mot
«vivant». Le nombre 12 est également plein de significations: douze
apôtres, douze mois, douze signes du zodiaque. Ainsi, Il s’agit d’un
nombre d’équilibre.
        La respiration du Dragon, le mouvement des ailes d’un
papillon, le roulement d’une boule de neige – tous ces derniers
créent, rythme et équilibre. Prendre conscience de la signification
profonde de tous ces aspects nous permet de mener nos vies de la façon
la plus paisible et sublime que possible. 2012 est un nouveau départ
sous le signe du Dragon …

Rédigé par Carmen Moraru du CRI CLUB ROMANIA

 

24.01.2012

        The European-Africa Union Club of CRI listeners came out on
December 3, 2011. This was thanks to the brilliant idea of its
founders from Africa and Europe named: MBIANDA Martial Parfait
(Cameroon-Africa) and Gheorghe Vicentiu-Daniel (Romania-Europe).
The club main objectives are:
    –   The promotion of the international image of CRI throughout Africa and Europe,
    –    Help CRI in its work of international broadcasting to reach people of different
        languages and to united Europe and Africa through the listening of the radio.
    –    Learn more about Chinese, European and African cultures and valorize those

         cultures.
    –    Promote the diversity of the above cultures.

        The club now has some members from different African and European
countries such as: Senegal, Benin, Algeria, Cameroon, Central African
Republic, Romania, Czech Republic, France, Hungary.
    The club’s plan is to extend its network and invite other listeners
from other countries to join the club in the goal to created one alliance for the world club union of CRI.
    As activities, the club is involved just some few activities now. But
in the future, much program and activities will be organized also. The
basic programs of the club right now are:
      –    CRI listening program,
      –    Organization of cultural events,
      –    Advertising of CRI to people in different countries of the club member,
      –    Discovery of culture travel program,
      –    Learning of Chinese language.

        So, the club would like to be a model for all others CRI club
and of course be the best one. There is still lot to do, so we are working hard for that purpose. Would you like to join us or know more about us, please
don’t hesitate to reach us through the contact address of the club.

 

22.01.2012-23.01.2012

Spectacol impresionant pe CCTV cu ocazia Anului Nou Chinezesc

22.01.2012

Articol de Carmen Moraru din Cluj jurnalista si membra a clubului RCI din Pitesti

 

SUB SEMNUL DRAGONULUI

 

A inceput anul 2012, un an pe care omenirea il astepta demult. Un an despre care s-au scris carti, s-au realizat filme, s-au facut previziuni. Un an despre care se spune ca va aduce sfarsitul lumii potrivit profetiilor mayase.

2012 este un an de cotitura intr-adevar, un an marcant. Tot ceea ce se va intampla in acest an va fi un rezultat al constiintei umane si a ceea ce oamenii au previzionat ca se va intampla in 2012. Atat la nivel planetar cat si la nivel personal, pe principiul legii atractiei universale: esti ceea ce gandesti sau ceea ce gandesti atragi. Dar in ceea ce priveste sfarsitul lumii, as adauga ca in fiecare clipa e sfarsitul unei lumi si inceputul uneia noi, deoarece in orice secunda suntem altii, pentru ca universul – atat cel interior cat si cel exterior – se afla intr-o continua schimbare. Insa noi nu suntem suma experientelor noastre, ci ceea ce vom deveni peste 10.000 de ani.

Asa spune inteleciunea straveche din Anzi.

Anul 2012 sta sub semnul Dragonului de Apa. In intelepciunea chinezeasca, Dragonul este o fiinta divina, avand mai multe valente: dragonul celest, dragonul de apa, dragonul inripat etc.

Dragonul este un simbol al protectiei spirituale, similar cu simboluri de protectie ale altor religii si traditii spirituale, cum ar fi: Crucea in crestinism, mantra lui Shiva in hinduism, Piatra Pi in samanism sau simbolul Puterii in Reiki.

Respiratia dragonului creeaza ritm, echilibru, armonie. Este similara intrucatva respiratiei in patru timpi cunoscuta sub numele de pranayama: inspir armonie, energie pozitiva, sanatate, expir energia negativa, uzata, boala. Cum spuneam, respiratia dragonului creeaza ritm, dualitate. Intreaga lume se supune principiilor Yin si Yang: plus si minus, noapte si zi, feminin si masculin, care sunt toate – de fapt – fatete ale aceleiasi realitati.

Intre inspiratia si expiratia dragonului are loc haosul. Dragonul inspira armonie, iar armonia trebuie sa inlocuiasca nemultumirile, frustrarile, emotiile negative, pe care dragonul le va expira. De aceea perioada in care scriu acest articol este o perioada a protestelor, pentru ca dragonul va inlatura prin expiratie toate nemultumirile. Cat timp dureaza insa o respiratie a dragonului in timpi pamantesti? Poate fi ea similara cu durata unei zile a Creatiei, asa cume ste ea descrisa in Geneza? Cercetarile stiintifice au aratat dealtfel ca fiecare zi a Creatiei corespunde unei etape de evolutie a planetei, nu este o zi de 24 de ore (masurabila in timpi pamantesti) deoarece Pamantul a fost creat abia in cea de-a treia zi. Cercetarile stiintifice arata ca aceste sase zile ale Creatiei ar corespunde etapelor de creare si evolutie a Universului.

2012 este anul dragonului de apa. Anul dragonului de apa se repeta o data la 12 ani. Daca ar fi sa mergem si mai adanc cu analiza, am putea defalca cifra 12 asa: 3 x 4 = 12 sau 2 x 6 = 12. In ambele cazuri ne apare cifra 3, care in toate sistemele religioase si ezoterice are o seminificatie aparte.

Atat cifra 3, cat si cifra 12 au o semnificatie aparte. La chinezi, cifra 3 este cifra perfectiunii, a totalitatii si a desavarsirii. Denumirea chinezeasca a cifrei trei este „san”, cuvant a carui pronuntie seamana cu cea a cuvantului „viu”. Nici cifra 12 nu este lipsita de semnificatii: cei 12 apostoli, cele 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale. Este un numar al echilibrului.

Respiratia dragonului, bataile aripilor unui fluture, rostogolirea bulgarelui de zapada – toate acestea creaza miscare, ritm echilibru. Constientizand semnificatia profunda pe care toate acestea oa u, putem sa ne traim viata in cel mai sublim mod cu putinta. 2012 este un nou inceput, sub semnul Dragonului…

21.01.2012

 

Redactia romana a RCI a sarbatorit Anul Nou Chinezesc

sa privim :

 
Video

LA MULŢI ANI

 

21.01.2012

Sarbatoarea Primaverii-obiceiuri

 

Ca şi Crăciunul la creştini, pentru poporul chinez „Sărbătoarea Primăverii” reprezintă cea mai importantă sărbătoare a anului. Se spune că Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa 4000 de ani. După calendarul tradiţional chinezesc, se consideră un an perioada în care luna face 12 rotaţii în jurul Pământului, fiecare rotaţie având durata unei luni. Pentru poporul chinez, anul reprezenta perioada care asigura recolte bogate la toate culturile de cereale.

Pentru a întâmpina această sărbătoare, se fac diferite pregătiri. La sate, pregătirile debutează chiar la începutul lui decembrie. De obicei, gospodinele fac curăţenie generală şi spală rufele pentru a îndepărta „murdăria şi vechiturile”, astfel încât să întâmpine Noul an cu o nouă înfăţişare. Concomitent, bărbaţii se ocupă de cumpărături, achiziţionând produsele necesare pentru perioada Anului Nou – bomboane, prăjituri, seminţe, carne, peşte, fructe, băuturi, ţigări etc..

În oraşe, formaţiile artistice şi posturile de radio şi televiziune pregătesc programe cultural-artistice bogate şi variate, în parcuri se organizează iarmaroace speciale, iar magazinele îşi fac stocuri masive de produse pentru a face faţă cererii sporite din partea populaţiei în această perioadă.

În ultima seară a anului obişnuit, oamenii se culcă după miezul nopţii, pentru a-şi lua rămas bun de la anul vechi şi a-l întâmpina pe cel nou. În trecut, oamenii întâmpinau sosirea anului nou cu petarde şi artificii, obicei care simboliza alungarea vechiului şi mai ales a răului. Din considerente de securitate şi poluare, de câţiva ani, în oraşele mari ale Chinei, artificiile şi petardele au fost interzise.

În prima zi a Anului Nou chinezesc mulţi oameni se abţin să consume carne, deoarece se crede că acest lucru va asigura o viaţă lungă şi fericită, fapt care este apreciat de zeii cerului şi pământului.

În a doua zi, chinezii aduc rugăciuni strămoşilor şi tuturor zeilor. În această zi animalele din curte, în specială câinii, primesc mâncare suplimentar, deoarece se crede că a doua zi este ziua de naştere a tuturor câinilor.

Treia şi a patra zi sunt rezervate pentru întărirea relaţiilor de familie. Fii şi fiicele aduc cadouri părinţilor şi naşilor fie că sunt de botez sau de cununie.

Cea de a cincea zi a Anului Nou este numită Po Wu. În această zi oamenii rămân acasă pentru a saluta zeul bogăţiei. Nimeni nu merge în vizită pentru că se consideră că este un gest aducător de ghinion. “Po Wu” poate fi tradus şi prin “răul alungat în a cincia zi”, eveniment produs de obicei prin spargerea unui obiect sau prin zgomot de artificii.

Din ziua a şasea până în a zecea, chinezii îşi vizitează rudele şi prietenii. Sunt zilele în care templele sunt vizitate pentru a se aduce rugăciuni pentru noroc şi sănătate.

A şaptea zi a Anului Nou este ziua rezervată agricultorilor, când aceştia prezintă recolta din anul încheiat. Agricultorii pregătesc o băutură făcută din şapte feluri de legume, specială pentru acest eveniment. Ziua a şaptea este, de asemenea, considerată ziua de naştere a fiinţelor umane, când sunt consumaţi tăiţei care sunt simbolul longevităţii dar şi peşte crud, ca simbol al succesului.

În a opta zi oamenii din provincia Fujian organizează o altă cină pentru reîntregirea familiei, iar la miezul nopţii se roagă lui Tian Gong – Dumnezeul cerului.

A noua zi este ziua în care se aduc ofrande împăratului de jad.

Din a zecea până în a douăsprezecea zi sunt invitaţi la cină prietenii şi rudele. După consumul bogat de alimente vreme de atâtea zile, în ziua a 13-a se consumă orez simplu, verdeaţă şi muştar.

În cea de-a 14-a zi încep pregătirile pentru Festivalul Lanternelor, care are loc în noaptea dintre 14 şi 15.

 

21.01.2012
Clubul nostru a sarbatorit  Anul nou chinezesc prin excursii la munte, unde s-a schiat,s-a facut karaoke ,s-au organizat 
petreceri,mese la restaurante chinezesti ,jocuri,ascultand  muzica chinezeasca,inaltarea de zmee ,artificii ,etc.

21.01.2012

 

In spiritul Anului Nou Chinezesc sa preparam coltunasi:

 

Coltunaşi (Jiaozi):

 

Materii prime: 500 de grame de făină, 300 de grame de carne de porc, semigrasă şi tocată, 100-150 de grame de praz, un ou.

Condimente: ulei, vin de masă, sare, puţin zahăr, praf de gust, sos de soia.

 

Operaţii:

– 450 de grame făină se amestecă cu apa de la robinet. Se face, manual, un aluat potrivit în ceea ce priveşte consistenţa.

– Aluatul va fi subţiat cu mâna, pâna când va căpăta forma unui băţ gros, suficient de lung pentru a fi împarţit în circa 60 de bucăţi.

– Se turteşte fiecare bucată de cocă cu palma, pentru a lua forma aproape rotundă. Pe fundul de lemn se presară puţină făină. Cu ajutorul făcăleţului, se întinde bucata de aluat într-o foaie subţirică şi rotundă, cu un diametru de aproximativ 5 cm. Aici este nevoie de o tehnică mai specială. Cu mâna dreaptă se ţine făcăleţul în permanentă mişcare peste foaia de aluat, pe care o învârteşte cu mâna stângă.

 Pe de altă parte, se prepară umplutura: carnea tocată se amestecă bine cu puţin ulei, prazul tăiat mărunt, puţin zahăr, un ou, sare, o linguriţă de sos de soia, puţin vin de masă şi praf de gust (Weijing) sau concentrat de pui.

– Se împachetează apoi în foiţa de cocă circa 20 de grame de umplutură preparată după metoda anterioară. Marginile se vor împreuna bine. Atenţie, carnea nu trebuie să iasă în afara pachetului. Din 500 de grame de făină se pot obţine 60 de colţunaşi.

– După aceea se aşază un vas cu circa un litru de apă pe foc. După ce apa clocoteşte, se pun repede circa 30 de colţunaşi în apă. Se mişcă încet, cu linguriţa de lemn, în apă, pentru a nu se lipi colţunaşii. Se pune capacul. După ce apa clocoteşte din nou, se mai toarnă câteva linguri de apă rece. Astfel, după ce se toarnă de 3 ori apă rece, colţunaşii plutesc la suprafată. Un minut mai târziu, se scot colţunaşii, care sunt gata de servit.

Procesul de fierbere nu durează mai mult de 8-10 minute. Colţunaşii se pot servi cu puţin oţet şi sos de soia.

Menţionăm că umplutura pentru colţunaşi poate fi din carne de porc, de oaie, de pui amestecat cu praz, sau pentru vegetarieni, din fasole, mazăre, ţelină, varză, morcov, varză chinezească etc., tăiate bineinţeles mărunt, mărunt şi condimentate. De multe ori, umplutura este alcătuită din carne de porc tocată şi varza chinezească.

În cazul în care nu toţi colţunaşii au fost consumaţi la o masă, rezerva se poate păstra în stare crudă în congelator. În momentul în care se doreşte consumarea lor, colţunaşii pot fi scoşi din congelator şi puşi în apă fiartă, urmând paşii prezentaţi mai sus.

Colţunaşii se prepară de obicei cu ocazia Sărbătorii de Primăvară sau la alte sărbători, ori în mod special pentru oaspeţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

LA MULTI ANI TUTUROR CHINEZILOR CU OCAZIA ANULUI NOU CHINEZESC !

LA MULTI ANI SI ROMANILOR CU OCAZIA INTRARII IN NOUL AN AL DRAGONULUI

DE APA ,MULTA SANATATE,PROSPERITATE SI REALIZARI!!!

 

金玉滿堂

大展鴻圖

迎春接福

萬事如意

吉慶有餘

竹報平安

一本萬利

福壽雙全

招財進寶

06.01.2012

 

Asteptam propuneri pentru manifestarile si activitatile ce vor fi organizate

anul acesta de Clubul Radio China International din Romania

Dorim sa organizam conferinte,proiectii despre China si RCI,

cat mai multe actiuni culturale ,vom invata limba chineza cu sprijinul

studentilor chinezi din Pitesti si Institutului Confucius Online.

Saptamana filmului chinezesc,saptamana documentarului chinezesc,saptamana stiintei

si tehnicii,saptamana gastronomiei chinezesti,saptamana artei ,etc. vor fi organizate.

Vom face demersuri pentru a putea vedea cat mai multe filme si documentare 

chinezesti si de a asculta la Radio Romania cat mai multe emisiuni despre China.

Trebuie sa continuam extinderea numarului de membri din tara si strainatate,

deja in tara avem membri cam peste tot ,in strainatate avem acolo unde lucreaza romanii,trebuie sa-i sprijinim si sa-i incurajam pe ascultatorii din R.Moldova,

 au inceput sa se inscrie si straini mai ales din Europa si Africa datorita crearii Uniunii Euro-Africane a Cluburilor RCI ,ce tine sa devina o uniune mondiala.

Vom continua seria memoriilor si referatelor adresate autoritatilor romane la cel

mai inalt nivel pentru strangerea legaturilor romano-chineze!

Pe 23 ianuarie ar trebui sa fie prima actiune de amploare mai mare.

Asteptam cat mai multe propuneri pe adresa de mail.Cele mai bune vor fi premiate!

Pentru cei interesati de arte martiale ,gimnastica energetica,Cheng Qi si altele puteti lua legatura cu dl. Cristian Butaru pentru a invata sau pentru a deveni instructori si 

a deschide centre pentru practicarea in masa .

05.01.2012

 

                                                                                          January 5, 2012 

To the 
Centre of Chinese Arts and Culture 
Budapest – Hungary 
The President of the Center 
CSERKESZ Gabor 

Purpose: 
         Application for Partnership with the 
         Centre of Chinese Culture and Arts of Budapest – Hungary 

         Sir, 
We are honored to come across you apply for a partnership of work with the Centre of Chinese Arts 
and Culture in Budapest – Hungary. 

         We are from the “European-African Union Club of CRI  listeners” created on December 3, 
2011. The goal of that club is to promote the international image and broadcasting of  China Radio 
International. 

         The goal of the partnership we would like to link with you is for the following reasons: 

     –   Exchange program on Chinese culture and arts at the Centre of Chinese 
         Arts and Culture in Budapest – Hungary, 
     –   International promotion of China Radio International broadcasting, 
     –   Promote Chinese culture in Europe and Africa, 
     –   Promote the Chinese traditional medicine in Europe and Africa, 
     –   Organize   cultural   event   of   African,   European   and   Chinese   cultures   at   the  Center   of 
         Chinese Culture and Arts of Budapest – Hungary, 
     –   And much more cultural activities. 

         For all the above activities listed, we would like to come near you apply for that 
partnership which will be very important and will help also promote the unity amongst European and 
African   through   the   listening   of  China   Radio   International  and   through   the  help   of   the  Centre  of 
Chinese Arts and Culture. 

         Sir, hoping that this application will be taken into consideration by the center you and            will be 
granted, receives the expression of our deep respects. 

Sincerely yours, 

Best Wishes 

The Founders; 

Martial Parfait MBIANDA (Africa) & Gheorghe Vicentiu Daniel (Europe) 
Headquarter: Romania 
Mailing address: Pitesti, Romania, Gh. Asachi Street, No. 1
Tel: 00237 97 88 05 69 / 0040 765 248 698 
Email: euafrcriclub@yahoo.com 
Web page: http://africa-europeunclubcri.jimdo.com/ 

Martial Parfait MBIANDA (Africa)                               Gheorghe Vicentiu Daniel (Europe) 

 

 

 

24.12.2011 Cluburile din Senegal si Alegeria au aderat la uniunea euro-africana  

a cluburilor RCI 

 

Pana in prezent s-au asociat cluburile din Romania,Cehia,Polonia,Ungaria,Camerun,Republica Centrafricana,Algeria ,Senegal si Benin.

 

 

Bonjour je voudrais adherer au club RCI
Merci de me contacter SI BESOIN
Baye Gana Ndoye
BP 16240 Dakar Senegal
+221774876922

 


Salutations du paix et d’amour
Comment allez vous 
Je suis d’acord avec vous et accpet moi comme un ami et membre de votre club

Et bonnée année 2012
Amitie

Mr. Bezazel Ferhat Ben Rabah

032.rue du stade communal

ain kechera21007

w.skikda

Algerie

Martial Parfait MBIANDA

PO.BOX: 66 Meiganga – Cameroon
Tel: 00237 97 88 05 69


 Marián at 2011-12-02 23:48:26  

 

 

 

 

 

 

Přeji dobrý den přátelé!

Předpokládám, že autorem i administratorem stránek Rumunského klubu CRI je pan Vinci z Pitesti.

Stránky se povedli a autorovi, třeba poděkovat a pogratulovat k jeho dovednostem.

S pozdravem

Marián

 

 

 

 

23.12.2011

 

Interviu 2011 despre Clubul Ascultatorilor RCI Romania 

 

http://romanian.cri.cn/221/2011/12/23/1s123316.htm

 

Bună seara, stimaţi ascultători! Bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta redacţiei. La microfon, Xiao Zhigang! Poimâine este Crăciunul. Cu acest prilej, redacţia de limba română a Radio China Internaţional vă doreşte sărbători fericite alături de cei dragi şi un călduros La mulţi ani!

În emisiunea noastră de astăzi, vă prezentăm un interviu, în exclusivitate, realizat telefonic, cu Gheorghe Vicenţiu Daniel, fondatorul şi preşedintele Clubului Radio China Internaţional din România.

Xiao: Bună ziua, domnule Vicenţiu Daniel!

Vicenţiu: Buna ziua d-le Xiao si stimati ascultatori ! 

Xiao: Pentru început, vă rog să vă faceţi o autoprezentare, pentru ascultătorii noştri din România şi Republica Moldova.

Vicenţiu: Sunt licenţiat în drept al UTM Bucureşti şi ascult Radio China Internaţional din 1991 când din întâmplare am recepţionat postul dvs. de radio. De atunci am rămas un ascultător fidel, participând în 1993 la primul concurs pe tema cunoştinţelor despre Hainan, la care am obţinut premiul 3, dar un an mai târziu în 1994 am obţinut premiul unu la concursul despre Tibet. Apoi în decursul timpului am câştigat numeroase premii culminând cu premiul special în 2008 la concursul „Suntem împreuna de 40 de ani”.

La sfârşitul anului 2009 şi începutul lui 2010 am înfiinţat pe rând un club al ascultătorilor, un site al acestui club şi un blog. De atunci şi până acum acestea s-au dezvoltat continuu. În 2011 am început demersurile pentru crearea unei uniuni mondiale a cluburilor RCI. Iniţial ne-am asociat cu un club din Camerun şi purtăm corespondenţa în acest sens cu alte cluburi din Algeria, Serbia, Cehia, Polonia, Germania etc.

Deci, în concluzie ascult de 20 de ani Radio China Internaţional, voi rămâne toată viaţa un ascultător fidel şi voi promova RCI.

Xiao: Domnule Vicenţiu Daniel, spuneţi-mi cum s-a născut ideea de a înfiinţa acest club?

Vicenţiu: Nu exista în acel moment un astfel de club în România iar clubul a apărut din dorinţa ascultătorilor de a se întâlni, de a se cunoaşte, de a discuta despre RCI şi despre China, asfel încât am fondat împreună cu d-l Dudaş Danielo un astfel de club, eu fiind şi preşedinte. Mai ales după lansarea site-ului tot mai mulţi ascultători au început să se intereseze de club, să devină membri şi să participe regulat la activităţile clubului.

Xiao: Câţi membri are acum clubul dvs.? Ce vârstă au ei? De unde sunt şi în ce domenii lucrează ei?

Vicenţiu: În acest moment sunt peste 300 de membri dar există mulţi alţi simpatizanţi nemembri care ar putea adera în viitorul apropiat astfel încât numărul să se dubleze.Vârstele sunt cuprinse între 18 şi 65 de ani. Iniţial membrii erau numai din Piteşti, dar ulterior au aderat oameni din toată ţara şi chiar din străinătate, în special români care lucrează acolo. Ca profesii regăsim aproape întreaga paletă de activităţi şi meserii, de la elevi, studenţi, masteranzi, profesori, ingineri, it-işti, psihologi, instructori auto, etc. până la pensionari .

Xiao: În continuare, vă rog să ne faceţi o prezentare a activităţilor desfăşurate în cadrul clubului, în ultimii doi ani.

Vicenţiu: În cei 2 ani de activitate am organizat foarte multe activităţi, de ascultare a RCI zilnic, la club sau individual, de participare la concursuri, reuniuni informale ale membrilor, excursii, promovarea RCI prin pancarde, reviste, alte materiale, tricouri. De asemenea s-au efectuat solicitări şi s-au trimis memorii, referate la autorităţile locale şi naţionale,

Guvernamentale, pe diverse teme legate de dezvoltarea relaţiilor chino-române. Ne-am înfiinţat şi o televiziune online şi un post de radio online. Pe blog s-au postat foarte multe articole interesante iar pe site avem poze cu toate activităţile desfăşurate. Anul acesta am organizat 8 evenimente de sărbătorire a 70 de ani RCI, 4 petreceri oficiale şi 4 private.

Clubul nostru a primit din partea RCI si a Institutului Confucius carti ce cuprind lectiile „Chineza de zi cu zi” asfel incat s-a inceput si invatarea limbii chineze in cadrul clubului cu aceste carti ce contin si cd-uri ,accesandu-se si site-urile RCI si Institutul Confucius Online in acest scop.

Xiao: Ce fel de greutăţi aţi întâmpinat pe parcursul dezvoltării clubului? Cum aţi reuşit să le depăşiţi?

Vicenţiu: Ne-am început şi desfăşurat activitatea pe fondul crizei economico-financiare mondiale, astfel încât unii membri prin pierderea locurilor de muncă sau prin micşorarea salariilor nu mai aveau bani de telefon şi internet de exemplu ceea ce îngreuna activitatea noastră. Trebuie precizat că statutul de membru nu implică achitarea unei taxe de inscriere sau periodică, astfel încat clubul nu are un buget propriu. Noi, tot ce am făcut şi facem în continuare a fost şi este pe baza de voluntariat şi din dragoste pentru China, pentru că aceasta este trăsătura de bază ce caracterizează un membru al clubului. Peste greutăţi am trecut printr-o bună organizare, conlucrând foarte bine şi ajutându-ne reciproc. De asemenea am beneficiat de sprijinul permanent al RCI şi am simţit că suntem încurajaţi tot timpul ceea ce ne-a determinat să nu cedăm greutăţilor.

În noaptea dintre 31.10.2011 şi 01.11.2011 membrii clubului s-au adunat la sediul acestuia vizionând împreună lansarea navei Shenzhou 8 ce urma să se cupleze cu modulul Tiangong 1. Acest moment a contribuit foarte mult la creşterea entuziasmului şi a coeziunii membrilor faţă de China. După vizionare s-a sărbătorit până în zori, pe la 1-2 noaptea se dădeau mesaje de felicitare la RCI, se discuta aprins despre acest subiect şi despre dezvoltarea fulminanţa a Chinei în general.

Acest eveniment îmi aminteşte de faptul că în 1997 şi 1999 eu personal urmăream cu mare emoţie şi bucurie retrocedarea Hong Kong şi Macao la patria mama China.

Xiao: Ce proiecte aveţi pentru dezvoltarea clubului în viitor?

Vicenţiu: Extinderea clubului atât logistic cât şi ca număr de membri şi colaborarea cu alte cluburi din lume. Dorim să organizăm activităţi din ce în ce mai multe şi mai bune, să răspundem cât mai bine la solicitările şi activităţile Radio China Internaţional. Asteptăm cu nerăbdare şi ziua în care RCI va emite FM în România şi ne angajăm de pe acum să contribuim cât putem de mult la acest lucru şi ulterior bineinţeles.

Xiao: Poimâine este Crăciunul. Cu acestă ocazie, prin Radio China Internaţional, vă rog să adresaţi un mesaj ascultătorilor noştri, la ceas de sărbătoare.

Vicenţiu: Doresc să adresez din partea mea, a d-lui Dudaş şi a tuturor membrilor clubului „ La mulţi şi frumoşi ani cu ocazia împlinirii celor 70 de ani ai C.R.I. sănătate deplină ,armonie şi cât mai frumoase realizări!” redacţiei române a Radio China Internaţional şi tuturor ascultătorilor din Romania, Republica Moldova şi diaspora. 

Cu ocazia Crăciunului doresc tuturor să fie mai buni ,să aibă căldura în suflet şi să se bucure de magia acestei sărbători!

Crăciun fericit şi un An nou plin de realizări şi bucurii tuturor!

Xiao: Vă mulţumim pentru timpul acordat şi pentru că sunteţi ascultătorii noştri fideli!

Vicenţiu: La revedere!

 

 

 

 

 

 

 

15.12.2011

Daca doriti sa discutati,sa colaborati sau sa schimbati impresii cu alti ascultatori din intreaga lume

si membri sau presedinti ai cluburilor RCI de peste hotare ,iata o lista utila cu adrese de corespondenta.

N.B: D-l Marian Ivankov din Cehia nu cunoaste limba engleza ,puteti incerca o traducere in ceha

cu Google translate sau alt mijloc similar

Pentru a va face prieteni,cunostinte in China puteti face cont pe Institutul Confucius Online,este o platforma interesanta sau pe QQ International.Majoritatea cunosc limba engleza,iar daca ati inceput

invatarea limbii chineze este un mijloc util de a invata si de a exersa.

 

mmbianda75@gmail.com

CRIClub@HelmutMatt.de 

318623994@iol.cz 

rabisankarbosu@rediffmail.com 

bidhan.ch_sanyal@rediffmail.co 

ataur8_rahaman@yahoo.com 

vinay_kavi@yahoo.com 

klemencic@ri.t-com.hr 

andrijawolf@tonline.de

zvhorvat007@gmail.com 

elihsani@hotmail.com 

rk.neeraj@yahoo.com 

shripalgarg269@gmail.com 

zawlay44@gmail.com 

dcorreianeto@yahoo.com.br 

ardicdxclub@yahoo.co.in 

solonchev1918@mail.ru 

lmm95@mail.ru 

slobodan.pantovic@gmail.com 

 

 

30.11.2011 

Rectorul Andrei Marga a fost numit consultant principal al Centrului de dirijare a

Institutelor Confucius din lume

 

Prof.univ.dr.Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca a fost desemnat consultant principal ((Senior Advisor) al Centrului de dirijare a celor peste 450 de Institute Confucius, care operează în diferite ţări din lume, conform deciziei Cartierului General al Institutelor Confucius de la Beijing (China).

Pe 14 decembrie 2011, lui Andrei Marga i se va înmâna oficial certificatul desemnării la Beijing. Cu o zi înainte, pe 13 decembrie, Andrei Marga va susţine, ca vorbitor principal, conferinţa „Propuneri pentru Confucius Institute Development Plan 2012-2015″, în cadrul Forumului Preşedinţilor din a şasea reuniune anuală a Institutelor Confucius din lume, care va avea loc în capitala Chinei.

Andrei Marga a mai fost desemnat, în 2011, evaluator principal al universităţilor din reţeaua Vaticanului şi evaluator internaţional al competitivităţii universităţilor germane, de către autorităţile din Germania.

 

În luna iunie a acestui an, Universitatea „Babeş Bolyai” a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, doamnei Xu Lin, director general al Fundaţiei Hanban din Beijing, pentru înaltele calităţi de manager şi lider care dirijează o reţea foarte eficientă de Institute Confucius pe glob, o reţea foarte prestigioasă, încât tot mai multe universităţi din lume doresc să se înscrie aici. În cadrul ceremoniei, prof. univ.dr. Andrei Marga menţiona că „momentul este cu siguranţă istoric. Este pentru prima oară când Universitatea clujeană acordă cel mai înalt titlu academic unei personalităţi chineze”.

 

29.11.2011

Marţi a avut loc la Beijing adunarea festivă prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea CRI. Concomitente s-au organizat şi ceremonia de deschidere a celei de-a 70-a filiale a postului Radio China Internaţional, ceremonia de inaugur a „postului de televiziune pe Internet în cadrul CIBN” şi a „site-ului de video Tiandi”. Ceea ce a marcat noi realizări obţinute de Radio China Internaţional în dezvoltarea postului nostru într-o instituţie de informare în masă, moderă şi completă, de talie mondială.

27.11.2011

 

Pe 1 Decembrie(ziua nationala a Romaniei) si 3 Decembrie (Aniversarea a 70 de ani de RCI)

vom organiza activitati si vom sarbatori cei 70 de ani de cand a luat fiinta Radio China International.

Relatii pe mail sau la club.

LA MULTI ANI ROMANIA!

LA MULTI ANI RADIO CHINA INTERNATIONAL!

 

„Clubul Radio China International Romania ureaza postului Radio China International La multi ani

pentru aniversarea a 70 de ani avand si 43 de ani de cand emite in limba romana.

In cei 70 de ani de la infiintare Radio China International a fost o fereastra a lumii catre China prezentand

stiri interesante dar si foarte bine redactate despre istoria Chinei,despre cultura acestei tari ,despre economia 

care se dezvolta intr-un ritm impresionant,ce tinde sa devina in cateva decade sau chiar mai repede prima 

economie a lumii si de altfel despre toate domeniile ,contribuind la cunosterea mai buna a Chinei in strainatate

si la strangerea relatiilor dintre aceasta tara si tarile lumii,inclusiv Romania.”

 

 

 

 

15.11.2011

 

membri clubului beneficiaza gratuit de :

 

reparatii calculatoare,reconfigurarii,devirusari,recuperare date,reinstalari

configurari routere,modemuri,refill toner si cartuse

reparatii imprimante,laptopuri,reparatii placi de baza,

concepere si executare retele de internet si intranet

creare ,si administrare website-uri

tehnoredactare,photoshop ,autocad

 

08.11.2011

Membrii clubului ureaza La multi ani! multa sanatate si indeplinirea tuturor dorintelor

d-lui vicepresedinte Mihai Giulan cu ocazia sarbatoririi numelui de Sf. Mihail si Gavril.

 

08.11.2011

Va rugam sa acordati cat mai multe voturi la poll-urile RCI cum ar fi Va place noua varianta a website-ului si Va ajuta cursurile de limba chineza online?

Acestea le gasiti atat pe site-ul RCI cat si pe site-ul clubului unul sub altul in partea dreapta pe toate paginile ,voturile date pe site-ul clubului merg tot in contul RCI,nu sunt pentru club.

De asemenea mai nou puteti asculta emisiunile pe zile si de pe site-ul clubului ,le gasiti tot in partea

dreapta a fiecarei pagini a site-ului clubului la Inregistrarile saptamanii dati pe programe si va apar zilele,apoi selectati ziua pentru care doriti sa ascultati emisiunea RCI.

Va rugam de asemenea sa faceti comentarii si sa le votati pe cele ale colegilor din club.

 

07.11.2011

Dorim membri din Republica Moldova ,dar si colaboratori si corespondenti.

De asemenea dorim sa sprijinim crearea de cluburi ale ascultatorilor RCI in R Moldova

si asocierea cu acestea.

Relatii la mail : criclubromania@yahoo.com

04.11.2011

Un nou eveniment dedicat aniversarii a 70 de ani de existenta a RCI si de asemenea 

sarbatorirea cuplarii cu succes a navei Shenzhou 8 cu modulul Tiangong1

Clubul va organiza o petrecere pentru membrii , detalii,rezervari si confirmari pe mail.

 

02.11.2011

Mesajul ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi

către Radio China Internaţional

 

Aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Radio China Internaţional este un eveniment important pentru familia RCI şi prietenii acestui post, care a fost în toţi aceşti ani ca o punte a Chinei către lume, pe care au circulat, în ambele sensuri, multe informaţii despre China, dar şi despre celelalte ţări din diverse colţuri ale lumii.

Evoluţia şi dezvoltarea sa, permanent adaptate transformărilor de tot felul din aceste şapte decenii, constituie un exemplu demn de urmat pentru întreaga comunitate radiofonică internaţională.

Este de aceea o plăcere deosebită pentru mine să pot adresa astăzi, în numele ţării pe care o reprezint şi al meu personal, felicitările noastre cele mai sincere, împreună cu cea mai înaltă preţuire, pentru munca de un autentic profesionalism, depusă de generaţiile de jurnalişti care au activat cu entuziasm şi dăruire, de-a lungul timpului, la Radio China Internaţional.

Eforturile lor au contribuit la o mai bună cunoaştere a civilizaţiei chineze în lume, dar şi la aducerea celorlalte civilizaţii, din cele mai depărtate colţuri ale lumii, mai aproape de ascultătorii chinezi. Accesul unui număr foarte mare de oameni, cu un nivel atât de diferit de cultură şi civilizaţie, la numeroasele informaţii transmise au realizat cea mai importantă apropiere între ţările şi popoarele noastre. 

Salutăm cu acest prilej şi colectivul secţiei de limba română, căruia îi adresăm felicitări  pentru modul în care şi-a adus aportul la dezvoltarea relaţiilor tradiţional excelente de prietenie şi colaborare dintre naţiunile română şi chineză.

Graţie unei colaborări de câteva decenii şi a prieteniei care uneşte generaţiile succesive ale colectivului secţiei de limba română a Radio China Internaţional şi cele al colectivului de emisiuni în limba chineză, a Radio România Internaţional, au fost elaborate de-a lungul timpului emisiuni de referinţă despre literatura, istoria sau artele din cele două ţări prietene.

Aceste emisiuni au îmbogăţit nu numai fonotecile celor două instituţii, dar şi inimile publicului ascultător din China şi România, care le-a preţuit şi fructificat. Acest an, de exemplu, a fost unul important pentru dialogul politic la nivel înalt dintre ţările noastre. Primul ministru Emil Boc a vizitat China, în fruntea unei delegaţii ministeriale, din care am avut onoarea să fac parte, în luna august. Au fost lansate cu această ocazie noi proiecte pentru consolidarea şi diversificarea cooperării noastre, în toate domeniile.    

Acelaşi mesaj de prietenie şi continuitate a fost adus şi în România de către oficialii chinezi, la fel cum este transmis de către toţi cei care sunt implicaţi în diverse activităţi economice, culturale, educaţionale sau de turism.

Contăm pe RCI să transmită şi în anii care vin diversele mesaje de apropiere constantă între popoarele noastre. Să ne bucurăm deci, împreună, la acest moment aniversar şi să urăm ani mulţi de rodnică activitate marii familii a Radio China Internaţional!

 

Nava spaţială Shenzhou 8 a revenit, joi seara, pe Pământ, în regiunea autonomă Mongolia Interioară din Nordul Chinei. Terenul de aterizare al navei se află în pregătire, condiţiile meteorologice fiind favorabile.

În comparaţie cu Shenzhou 7, nava Shenzhou 8 a avut un zbor mai lung pe orbita terestră, astfel că suprafaţa zonei pe care aparatul spaţial ar putea ateriza este mai mare, îngreunând mai mult operaţiunile de căutare. În urma aterizării vor trebui recuperate şi transportate cât mai rapid în laboratoare dispozitivele navetei destinate cercetărilor ştiinţifice întreprinse în colaborare de oamenii de ştiinţă chinezi şi germani.

Comandantul general al Programului spaţial chinezesc pentru zboruri cu echipaj uman, Chang Wanquan, a declarat, joi, 17 noiembrie că nava spaţială Shenzhou 8 a aterizat cu siguranţă pe terenul principal de aterizare, aflat în regiunea anutonomă Mongolia Interioară, iar misiunea de cuplare a modulului Tiangong 1 cu nava spaţială Shenzhou 8 a fost încununată de succes.

Vicepremierul chinez, Zhang Dejiang, a prezentat, la Centrul de Control al Zborului Cosmic din Beijing, mesajul de felicitare trimis de C.C. al P.C. Chinez, Consiliul de Stat al Chinei şi de către Comisia Militară Centrală.

Centrul de Control al Zborului Cosmic din Beijing şi-a însuşit multe tehnici esenţiale de control al zborului spaţial cu ocazia aceastei misiuni.

 

 

 

01.11.2011

Feilicitari Chinei pentru lansarea cu succes a navei Shenzhou 8 care va pune bazele  impreuna cu modulul Tiangong 1 statiei spatiale chineze!

China este singura tara care construieste singura o statie spatiala iar din 2020 cand Statia

Spatiala Internationala isi inceteaza activitatea va fi singura statie spatiala a omenirii!

Felicitari China!

 

 

31.10.2011

La miezul noptii ora Romaniei China va lansa nava Shenzhou8 care se va cupla cu modulul Tiangong1

lansat cu succes acum o luna ,va invit sa urmarim in direct pe CCTV lansarea si sa sarbatorim printr-o cupa de sampanie!

27.10.2011

sambata 29.10.2011 un nou eveniment pentru a celebra aniversarea a 70 de ani de RCI vom inalta zmee fie in jud. Valcea ,fie in jud. Brasov 

la munte oricum,vom juca badminton,fotbal,vom face poze,

vor sfarai gratarele ,iar toate activitatile vor fi transmise in direct prin canalul

de televiziune pe internet al clubului,cine doreste sa participe va rugam trimite-ti

mail si veti primi toate detaliile(vor fi si multe surprize)

24.10.2011

We hire Senior Java Developer

Technical competencies required
– Evangelize and coach end-users about software development methods
– Knowledge of web site development
– Project Management Methodology 
– Critically review user stories and tasks and their acceptance criteria, suggest improvements and clarifications
– Implement automated acceptance test using the most appropriate testing framework
– Implement and unit test user stories and tasks respecting the acceptance criteria

– Support end users with functional testing and other tasks required to validate the solutions.

– Prvide user and support documentation, test logs and other relevant documents to facilitate release to production.

– Integrate and verify cross functionality with the rest of IT infrastructure
– Good knowledge of statistical methods. Able to use and interpret a basic statistical analysis as well as inferential statistics.
– Knowledge of software development with Java, J2EE, C++.
– Knowledge of scripting languages (Perl, Groovy, Python, Ruby, …) for automated and ad hoc data handling. 

Business Competencies required

– Business Knowledge: understands business processes, customer oriented type of person 
– Conceptual Thinking: able to implement action plans, processes and guidelines in test engineering
– Change Management: is flexible and prepared to meet changing requirements

– Planning and Time Management: is able to define priorities to meet predefined deadlines
– Problem Solving and Innovation: is able to determine and analyze the critical factors constituting a problem. Evaluates logically several alternative approaches to reach to a variety of solutions and implement the best solution
– Decision Making: decide within approved policies and procedures on issues within their area of responsibilities. 
– Getting Things done: Pro-actively seeks to prevent inadequacy and shortfalls; implements action plans, achieves deadlines
– Leadership: Sets a good example, models desired behavior
– Influencing: influencing others through professional and rational arguments
– Communicating: maintaining a precise and constant flow of information within the organization, locally and globally 
– Teamwork: team oriented work style. Able to handle conflict situations

Qualification required

– High education (computer field or close to it)
– Systems knowledge: Windows, Linux, Unix
– Hardware: LAN equipment (servers, hubs, routers, etc.) 
– Databases and transactional systems: Oracle, SQL
– Languages: Java, Ruby, Python. Knowledge of C++ 
– Experience with automated unit, integration and functional tests
– Experience working small and medium sized IT projects
– English language

– Chinese language would be an advantage

 

CV+PHOTO AT criclubromania@yahoo.com

only selected ones would be contacted for interviews

 

 

22.10.2011

Clubul Radio China International Romania din Pitesti doreste sa ureze RCI cu ocazia implinirii pe 3 decembrie  a 70 de ani de existenta un sincer si calduros LA MULTI ANI!

 

 

 

11.10.2011

Declaratie comuna a membrilor clubului Rci Romania din Pitesti:

 

” Noi membrii clubului Radio China International Romania din Pitesti solicitam si in acelasi timp

rugam postul de radio CRI sa deschida o filiala in Romania ,datorita numarului din ce in ce mai 

mare de ascultatori si de asemenea pentru o transmisie si receptie mai buna in FM.

Acest lucru ar contribui la dezvoltarea tot mai accentuata a relatiilor romano-chineze si la 

cunoasterea Chinei si realitatilor cotidiene ale acestei tari in cercuri cat mai largi din Romania.

Si pana acum Radio China International a fost principala sursa de informare in opinia noastra 

asupra dezvoltarii economice,stiintifice si culturale a tarii dvs ,iar deschiderea acestei filiale ar contribui la o cunostere si mai mare a Chinei in randul publicului din Romania.”

30.09.2011

LA MULTI ANI REPUBLICII POPULARE CHINEZE CU OCAZIA ZILEI NATIONALE 1 OCTOMBRIE!

 

 

23.09.2011

 

S-au primit 200 de exemplare din revista editata de Radio China International

„Puntea Prieteniei”. Clubul se va ocupa de distribuirea gratuita a lor.

Cei care nu au primit inca va rugam sa va adresati clubului fie la adresa clubului

fie prin posta electronica .

 

 

15.09.2011

S-a primit donatia din partea Radio China International constand in carti pentru invatarea limbii chineze.

A inceput deja distribuirea gratuita pentru membrii cei mai fideli si sarguinciosi.

Puteti scrie pe adresa clubului criclubromania@yahoo.com sau trece pe la club.

De asemenea presedintele clubului va vizita membrii pentru distribuire.

 

Vom alcatui o lista cu membrii care au primit carti si o vom completa pe masura ce se efectueaza distribuirea:

 

1. Gheorghe Vicentiu-1buc.

2. Club Radio China International-1

2. Vochin Iuliana-1

3. Raicu Sofia-Nicoleta-1

4. Vasile Cornel-1

5. Dinel Diana-1

6. Dionisie Mirela-1

7. Bucur Adriana-1

8. Vochin Bogdan-1

9. Alexandra Georgeta-1

10.Vatasoiu Rodica-1

11.Giulan Mihai-1

12.Nedelea Adrian-1

13.Badea Ioana-1

14.Sava Maria Milena-1

15.Anghel Alin-1

16.Stancu Elena si Otilia-1

17.Catalin Manolache-1

18.Popa Luminita-1

19.Vochin Dorin-1

20.Voica Alexandra-1

 

20.07.2011

Timp de o saptamana, incepand de luni, 01 august, la Bistrita vor avea loc Zilele Culturii si Civilizatiei Chineze, manifestare finantata nerambursabil de Primaria municipiului si organizata de Asociatia Romana de Prietenie cu Republica Populara Chineza. citynews.ro va prezinta programul manifestarilor: Luni, 01 august 2011 Ora 10.30, Deschiderea oficiala a Zilelor Culturii si Civilizatiei Chineze la Bistrita- Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Bistrita. Ora 14.30, Deschiderea Forumului Economic Romania-China- Sala mare a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Ora 19.00, Vernisajul expozitiei „Arta traditionala chineza”- Complex Casa8tima-Bistrita. Deschiderea ciclului de conferinte zilnice, sustinute de catre Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pecican. Marti, 02 august 2011 Ora 18.00, Conferinta-Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pecican-galeriile de arta „Arcade 24”. Ora 20.00, Muzica traditionala chineza-Guquin, Xinjang Uygur Muquam, Muzica Changdiao a etniei mongole.- Teatrul de vara al Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”. Miercuri, 03 august 2011 Ora 11.00, Gala filmului chinez-partea I-Galeria Liceului de Arte Plastice „Corneliu Baba” Ora 18.00, Conferinta-Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pecican-galeriile de arta „Arcade 24”. Ora 20.00, Gala filmului chinez-partea II-Teatrul de vara al Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”. Joi, 04 august 2011 Ora 11.00, Conferinta-„Turistul Chinez, sansa relansarii turismului bistritean”Centrul Privat de Afaceri-Complex Casa8tima. Ora 18.00, Conferinta-Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pecican-Galeriile de arta „Arcade 24”. Ora 20.00, Expozitie de arta culinara chineza-Restaurant Beijing Vineri, 05 august 2011 Ora 11.00, Lecturi din autori chinezi-Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud. Ora 16.00, Dupa amiaza literara chineza-Libraria Aletheia Bistrita. Ora 18.00, Conferinta-Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pecican-Galeriile de arta „Arcade 24”. Ora 20.00, Concert de muzica medievala-Huniadi Cantores-Galeriile de arta „Arcade 24” Sambata, 06 august 2011 Ora 11.00, Concert de muzica medievala-Huniadi Cantores-Biserica Evanghelica Herina. Ora 16.00, Opera Beijing-Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba. Ora 18.00, Conferinta-Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pecican-Galeriile de arta „Arcade 24”. Ora.20.00, Balet acrobatic-Lacul Lebedelor (proiectie video)-Teatrul de vara al Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”. Ora 21.30, Teatrul de Umbre si Papusi. Ora 22.00, Tai Chi Chuan. Duminica, 07 august 2011 Ora 11.30,Caligrafie-Parcul Municipal Ora 18.00, Conferinta-Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pecican-Expozitia de Arta traditionala chineza-Complex Casa8tima. Ora 20.00, Inchiderea „Saptamanii culturii si civilizatiei chineze la Bistrita”-Teatrul de vara al Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”

 

poezia trimisa de GHEORGHE VICENTIU

Poezia lui Vicenţiu Gheorge:

„Pamant al paradisului,tu esti Sichuan

In Marea de Nori este invaluit Emei Shan

Oh,Marele Buddha din Leshan

Si muntele Qingcheng semet margean.

Multe frumuseti ale naturii:lacul Lugu

Inconjurat de munti cu maiestrele 8 insule

Jiuzhaigou cu cascade si lacuri colorate

Valea celor noua sate.

Paduri virgine ,panda si felurite pasari cantatoare

Cascada perlelor ,lacul oglinda clara,

Lacul celor cinci flori incantatoare,

Totul este o minune rara.

Femeile care danseaza in Dadu,

Cele yi cu haine colorate,

Naxi in Lijiang pastreaza traditii minunate

Totul este o feerie! „

Noi ferestre pe website care leagă România şi China

 

11.10.2010
site-ul  http://clubrcipitesti.jimdo.com/
a devenit clubul ascultatorilor
din intreaga tara,ulterior se va crea
un nou site si va fi inregistrat la tribunal,asa ca toti prietenii Radio China International din Romania sunt rugati sa se alature!
Inregistrarea este gratuita,clubul fiind o organizatie non-profit dedicata strangerii relatiilor chino-romane si promovarii RCI!

 

 

2010-03-25 16:27:43

cri-1

 

Bună seara, dragi ascultători, bun găsit la o nouă ediţie a rubricii Poşta redacţiei, la microfon, poştariţa Zhang Qian.

La începutul anului curent, un prieten al nostru, domnul Vicenţiu Daniel Ghoerghe a instalat un website de club al ascultătorilor noştri români în Piteşti, deschizând o nouă fereastră prietenilor români mai ales din Piteşti a informaţiilor.

Acest club de website a aparut ca o necesitate pentru ascultatori de a se intalni, de a se cunoaste mai bine ,de a-si impartasi parerile,impresiile despre RCI si despre China in general.

Adresa clubului:Pitesti,str.Gavenii,bl.b7,sc.a

Toti cei intersati pot scrie in „Carte de oaspeti” sau la „Contact”.

Pentru detalii despre Vicentiu-Daniel Gheorghe puteti accesa:

http://vicentiu0407.jimdo.com/

Domnul Vicentiu mai doreşte să înfiinţeze la Piteşti o filială a asociaţiei de prietenie chino-română şi un Institut cultural Confucius, pentru o mai bună legătură cu RCi şi pentru strângerea legaturilor cu China.

Tot în acest an, un prieten al nostrum ne-a trimis o adresă la website ning, adresa e : http://romaniachina.ning.com/

Este o reţea de vorbitori de limba română care se interesează de China.

Iată cum este prezentaţia reţelei:

Bine ati venit in reteaua sociala a comunitatii din China.In ultimii ani evolutia Chinei denota un imens potential strategic din punct de vedere economic, cultural, turistic…Intr-un climat al deschiderii, al schimbarilor si al dinamicii sociale din China, spatiul virtual necesita la rindul lui noi dimensiuni si forme. Am creat aceasta retea sociala din dorinta de a oferi un spatiu virtual care se adreseaza:

– expatriatilor din China si chinezilor vorbitori de limba romana;

– celor care se afla la studii, in vacanta sau in delegatie;

– pasionatilor de traditia si cultura chineza;

– oamenilor de afaceri;

– tuturor celor care sint interesati din diferite motive despre realitatea din China.

In acest spatiu virtual in limba romana veti avea ocazia sa va cunoasteti, sa interactionati si sa va impartasiti impresii si informatii utile. Incurajam schimbul de idei si asteptam cit mai multi membri ai comunitatii romanilor din China si nu numai.

Ia să vedem cum este în forum:

Salut!

Sunt in bucuresti.sunt studenta anul 1.tocmai intentionam sa mai invat niste caractere,am manualul acela,,new practical chinese reader,,.semestrul acesta nu mai avem pinyin :((.e destul de greu…

Salut!studiez chineza

buna.ma bucur nespus ca am gasit acest site.eu sunt studenta anul 1 la facultatea de limbi straine bucuresti.am ajuns sa fac limba chineza accidenta,dar acum imi place foarte tare dar sunt si speriat…

Dragi prieteni, dacă aveţi timp, puteţi să vizitaţi aceste două site-uri şi să ne scrieţi impresiile dvs.

11.02.2010

LA ANI CU OCAZIA ANULUI NOU CHINEZESC INTREGII REDACTII ROMANE A RCI SI TUTUROR
ASCULTATORILOR!
NOI IMPLINIRI SI NUMAI BUCURII!
MULTA SANATATE SI INDEPLINIREA TUTUROR DORINTELOR!

 

 Un nou concurs la RCI ,deci doua concursuri in acelasi timp ale caror premii constau

in excursii in China! FANTASTIC!!

PAGINA CONCURS:  http://romanian.cri.cn/161/2010/02/24/Zt1s106441.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pages to the People


QR Code generator
Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
pagina club pe RCI
pagina club pe RCI
click photo pt facebook
click photo pt facebook
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: