CRI Club

http://romanian.cri.cn/1/2008/10/24/1s88634.htm

http://romanian.cri.cn/1/2008/10/31/1s88904.htm

http://romanian.cri.cn/1/2008/10/10/1s88141.htm

Nu-şi mai putea stăpâni bucuria când a aflat că a câştigat marele premiu. „Am plâns, am râs şi am ţopăit, am făcut absolut orice de bucurie.”

A venit în ţara pe care de mult a vrut s-o vadă. „China este fantastică, incredibilă!”

A văzut faimoase obiective despre care a citit în cărţi sau pe Internet. „Am vizitat cele mai importante simboluri ale Chinei şi Beijingului.”

Bun găsit, doamnelor şi domnilor, la o nouă ediţie a rubricii Poşta redacţiei. La microfon, Li Xin.

Dragi prieteni, la invitaţia redacţiei în limba română a postului RCI, ascultătorul nostru Viceţiu Daniel Gheorghe, care a câştigat marele premiu la concursul „Suntem împreună de 40 de ani”, a făcut o vizită la Beijing între 25 şi 30 septembrie 2008. În ediţia de astăzi a rubricii noastre vă invităm să ascultaţi fragmente din jurnalul câştigătorului legate de impresiile sale despre China.

„Aventura mea chinezească a început cu o aterizare lină la Beijing.”

„La scurt timp de la instalare am fost la restaurant să luăm masa. Aici am descoperit că la o masă chinezească se servesc extraordinar de multe feluri de mâncare, masa fiind rotundă cu o masă concentrică ce se roteşte astfel încât fiecare îşi ia ce doreşte.”

„A doua zi am admirat peisajul superb nocturn al capitalei chineze. Şi cel de zi şi cel nocturn sunt mai frumoase decât cele pe care le-am văzut în Germania, Franţa, Spania, Italia.

Seara am avut surpriza deosebită să mă văd pe mine însumi la CCTV-1 într-un reportaj despre ceremonia RCI, pe la ora 22.30.”

„Sâmbătă 27.09 am avut uriaşa surpriză şi o deosebită plăcere să văd cel mai mare obiectiv turistic din lume, care este fabulos de frumos, mai ales când priveşti de sus, atât zidul cât şi priveliştile înconjurătoare zidului, Marele Zid Chinezesc. Aici am luat o plăcuţă pe care a fost gravat numele meu, o amintire deosebită pentru toată viaţa.”

„Am călătorit la Oraşul Interzis, unde am văzut un complex de palate deosebit în culorile roşu şi galben (culoarea imperială ) (…) Aici am aruncat la un moment dat cu monezi şi dacă nimereşti, chinezii spun că vei avea suces în viaţă, sănătate, bani etc., or eu am nimerit de vreo 4-5 ori la rând stârnind admiraţia tuturor turiştilor prezenţi chinezi si străini în număr foarte mare. Acest fapt m-a făcut foarte fericit!”

„Am mers la ceainăria Lao She, unde au fost şi principalele personalităţi politice din lume. Aici am văzut magie deosebită, acrobaţie impresionantă, demonstraţii de kung-fu, precum şi cea ce-mi doream foarte mult să văd, celebra operă Beijing şi chiar opera Sichuan cu feţe schimbătoare, care este magnifică şi al cărei secret nu-l ştie nimeni.”

„În timpul şederii mele la Beijing am avut privilegiul să văd entuziasmul de nedescris al chinezilor cu privire la lansarea SHENZHOU 7, un mare pas înainte pentru întreaga istorie spaţială a întregii lumi.

De altfel am constatat cu surprindere că chinezii sunt nişte oameni deosebiţi, harnici, civilizaţi, ospitalieri, şi bucuroşi, fericiţi, cântând de exemplu şi pe stradă. O veselie deosebită de tristeţea ce te însoţeşte în Europa, de asemenea o politeţe ieşită din comun, chinezii întotdeauna te invită să intri primul în lift, în restaurant ş.a.m.d.”

Stimaţi ascultători, aţi ascultat fragmente din jurnalul de călătorie în China a lui Vicenţiu Daniel Gheorghe, câştigătorul premiului special la concursul nostru. Vă invităm să ascultaţi în continuare informaţii pe aceeaşi temă în ediţia viitoare a Poştei redacţiei. Mulţumim pentru atenţie.

Bun găsit, doamnelor şi domnilor, la o nouă ediţie a rubricii Poşta redacţiei. Dragi prieteni, astăzi vă facem cunoscute în continuare pagini din jurnalul de călătorie în China al lui Vicenţiu Daniel Gheorghe, câştigătorul marelui premiu la concursul „Suntem împreună de 40 de ani”, care a făcut o vizită la Beijing între 25 şi 30 septembrie 2008.

„Duminică, 28 septembrie, am vizitat impresionantul stadion „Cuibul de Pasăre”, unde a avut loc cea mai frumoasă şi mai bine organizată olimpiadă. Stadionul este o bijuterie, cel mai frumos şi cel mai impresionant din lume. Am văzut de asemenea Cubul de Apă, unde a fost spart recordul recordurilor de către americanul Phelps.

(…)Am fost apoi la restaurant la o masă dată în cinstea noastră de şeful redacţiei în limba română. O masă de neuitat pentru toată viaţa! Apoi am mers chiar la RCI, unde mi-am împlinit un alt vis al vieţii să văd redacţia în limba română. Am fost şi în studioul de întregistrări, unde am avut deosebita onoare să fiu intervievat. Am văzut uriaşul glob pământesc umplut cu 2 milioane de scrisori trimise numai în 2007 din întreaga lume.

(…) Am mers foarte mult cu taxiul şi de asemenea cu metroul. M-a impresionat foarte mult că toată lumea îşi permite să meargă foarte mult cu taxiul, iar toţi chinezii au aparate foto digitale performante, ipoduri, iphone-uri şi alte gadgeturi pe care nu le vezi în masă în alte ţări.

(…) În China totul este impresionant începând de la drumuri, care sunt foarte bune, foarte largi cu câte 4-5 benzi pe sens sau chiar mai multe şi încă un sens pentru biciclişti, continuând cu clădiri ultramoderne de sticlă, unele foarte înalte şi impunătoare cu lifturi exterioare de mare viteză, maşini foarte noi şi foarte luxoase pe străzi, hoteluri foarte bune în care te simţi mai bine ca acasă, atracţii turistice deosebite, pe care nu le poţi întâlni pe alte meleaguri, oameni care cântă, dansează pe străzi, flutură panglici, joacă diferite jocuri specifice, pe care nu le vezi nicăieri altundeva, poţi doar eventual să le compari cu tenisul de picior sau tenisul de câmp, dar totuşi mult diferite de acestea, şi nu în ultimul rând ceva ce nu prea vezi nicăieri pe glob, oameni foarte veseli care cântă singuri pe stradă, debordând de fericire. Nu mai spun că amabilitatea şi ospitalitatea chinezilor nu o întâlneşti niciunde, ei îţi deschid uşa, îţi închid uşa, te invită să intri şi să ieşi primul din restaurant, lift ş.a.m.d., de multe ori te simţi mai bine ca acasă în această minunată ţară!

Poţi negocia preţurile cam în toate magazinele, poţi obţine chiar reduceri foarte substanţiale. Ce m-a impresionat e că vânzătorul chinez te cheamă înapoi, chiar dacă pleci, oferindu-ţi un preţ şi mai bun! Nu pot expune prin cuvinte diversitatea de mărfuri, cea mai mare pe care am văzut-o oriunde am fost până acum. De fapt e normal, pentru că tot ce ne înconjoară este fabricat în China, acum această ţară fiind cum era Anglia acum 3 secole, „atelierul lumii”. De fapt, China este cam lider în toate domeniile în ziua de azi şi tendinţa ei e să fie superlider. Investiţiile sunt fabuloase în această ţară nr. 1 mondial şi se văd cu ochiul liber, atât străine, cât şi autohtone sau ale compatrioţilor din Hong Kong şi Taiwan, acestea creând adevărate minuni de fabrici, clădiri ş.a. Comerţul exterior este într-un boom extraordinar tinzând de asemenea spre leadership pe plan mondial. Totul este impresionant, mai ales că această ţară a devenit şi a 3-a putere spaţială, dar cu reale pretenţii la locul 1. (Shenzhou 7 a dovedit acest lucru).

Am simţit la Beijing încă suflul olimpiadei, care a fost cea mai frumoasă şi mai bine organizată din istorie, şi am văzut şi cel mai frumos şi mai mare stadion din lume, care pur şi simplu îţi taie respiraţia, amuţeşti în faţa splendorii lui şi tot mapamondul a amuţit.

Totul este super, fabulos, fantastic şi cuvintele nu sunt îndeajuns de expresive totuşi ca să descrie ceea ce am văzut! Vizitaţi Beijingul şi China şi va fi cea mai frumoasă vacanţă din viaţa dvs.!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: